monitorulcj.ro Menu
Actualitate

”Suspecții de serviciu” la TIFF 2014

O altă secțiune nouă, ”Suspecții de serviciu” (The Usual Suspects), îi aduce înapoi la Cluj pe cineaștii care au trecut cu filmele lor de început prin competiția festivalului în cadrul TIFF 2014.

”La gran familia espanola” în cadrul secțiunii tematice ”Suspecții de serviciu”  de la TIFF 2014

Opt dintre foștii concurenți la ”Trofeul Transilvania” revin la Cluj într-o secțiune doar a lor, numită ”Suspecții de serviciu”. Cum competiția e dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film, TIFF își propune să urmărească traiectoria autorilor pe care i-a descoperit de-a lungul anilor.

„Secțiunea Suspecții de serviciu e felul în care am decis să onorăm noile opere ale cineaștilor trecuți de-a lungul anilor prin competiția festivalulului, cineaști care fac deja parte din «marea familie transilvăneană». Coincidența fericită face ca noul film al lui Daniel Sánchez Arévalo, distins cu premiul publicului la TIFF pentru Azul oscuro casi negro și Gordos, să se cheme La gran familia espanola”, declară Mihai Chirilov.


Se întorc la Cluj și foștii câștigători Rune Denstad Langlo (Trofeul Transilvania 2009 cu Nord), cu noul film ”Chasing the Wind”, Sergei Loban (Premiul Special al Juriului pentru Chapiteau Show, 2012) cu filmul său precedent, debutul ”Dust”, chilianul Sebastián Silva (Premiul pentru cea mai bună interpretare - distribuția filmului La nana, 2009), cu noul thriller psihologic ”Magic Magic”, cu Juno Temple și Michael Cera, selecționat anul trecut în Quinzaine des Réalisateurs.

Cei mai vechi competitori la TIFF sunt Stefan Hillebrand și Oliver Paulus. Pentru prestația din filmul lor, ”When the Right One Comes Along”, actriţa Isolde Fischer a obținut Menţiunea Specială pentru interpretare, la ediția a treia, în 2004. Anul acesta, cei doi aduc la Cluj o comedie despre trei tineri în scaunul cu rotile care decid să facă pe gangsterii – ”Keep Rollin”.


Mexicanul Fernando Eimbcke își va prezenta ”Club Sandwich”, o poveste tandră despre relația mamă-fiu, la șase ani după ce a concurat la TIFF cu Lake Tahoe, regizorul kurd Huseyin Karabey revine cu o poveste demnă de Kafka, în ”Come to My Voice”, după ce debutul său, ”My Marlon and Brando”, a fost proiectat la ediția din 2009, iar Guy Nattiv vizitează din nou Clujul - la trei ani după ”Mabul” - cu ”Magic Men”, un road movie cu un supraviețuitor al Holocaustului și fiul său.