Actualitate

Foști primari PDL din Cluj au pierdut sute de mii de lei din fonduri nerambursabile și au falsificat contracte

Corpul de control al Guvernului a realizat o anchetă la mai multe primării din țară, printre care se numără și câteva administrații locale din Cluj.

Din cauza unor nereguli, Primăria din Aghireșu a pierdut un proiect cu fonduri nerambursabile pentru realizarea unor zone verzi și a trebuit să returneze o  sumă importantă de bani, iar Primăria din Mihai Viteazu a falsificat datele semnării unui contract ca să nu piardă un proiect cu fonduri nerambursabile tot pentru zone verzi.

Conform unui comunicat de presă al Corpului de Control al Guvernului, primarul din Aghireşu din timpul guvernului PDL, Sorinel Gelu Lehene nu a informat despre modificarea amplasamentului terenului pentru amenajare spații verzi în comună, un proiect din 2011, deși acest fapt a constituit un element care a fundamentat decizia de acordare a finanțării nerambursabile.


“Astfel, s-a constatat că amplasamentul terenului de 2.890 mp pe care urmau să fie amenajate spațiile verzi a fost modificat, acesta fiind format dintr-un teren în formă poligonală cu o suprafața mai mică decât cea prevăzută în studiul de fezabilitate, respectiv de doar 2.120,08 mp. Suprafața de 2.890 mp a stat la baza deciziei Administrației Fondului pentru Mediu de acordare a finanțării nerambursabile, diferența de teren de 769,92 mp fiind constituită din spații verzi situate la intrările blocurilor din vecinătate”, se arată în comunicatul de presă.

Au pierdut proiectul și au plătit bani grei din bugetul local

Neîndeplinirea acestei obligații contractuale a avut drept consecință rezilierea contractului de finanțare și pierderea de către comuna Aghireșu a finanțării nerambursabile, cheltuielile aferente realizării proiectului urmând a fi suportate, integral, din bugetul local al comunei. Ca urmare, comuna Aghireșu a fost obligată să restituie Administrației Fondului pentru Mediu suma de 235.392,39 lei, reprezentând finanțarea acordată în cuantum de 225.714,26 lei și dobânda percepută de finanțator în cuantum de 9.678,13 lei.


Primarul din Mihai Viteazu a falsificat data semnării contractului

Fostul primar din comuna Mihai Viteazu, Ioan Zeng este acuzat că a aprobat, cu o întârziere de 12 luni, inițierea procedurii de atribuire a unui contract pentru reabilitarea și extinderea zonelor verzi din localitate. Din cauza întârzierii, a expirat termenul de finalizare a contractului. Însă, pentru a nu pierde contractual au semnat un act adițional la contract cu data de 19 iulie 2012, deși în realitate fusese semnat în 4 decembrie 2012.

“În scopul menținerii cadrului contractual necesar pentru decontarea cheltuielilor în sumă de 442.270 lei, aferente proiectului, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu ai Primăriei Mihai Viteazu au semnat actul adițional nr. 1 la contractul pentru finanțare nerambursabilă, atestând, în mod necorespunzător adevărului, că actul adițional a fost încheiat la data de 19.07.2012, deși, în realitate, acesta a fost încheiat ia data de 04.12.2012”, se arată în comunicatul de presă al Corpului de control.


Toate aceste nereguli au avut loc în timpul în care Elena Udrea era ministru interimar la Mediu.

abonare newsletter