monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Regizorul şi scriitorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani

Regizorul şi scriitorul Petre Bokor, care a realizat montări memorabile ale unor spectacole precum "Scandal la operă!", de Ken Ludwig, şi "Ultimul Don Juan", de Neil Simon, a murit, sâmbătă, la vârsta de 73 de ani, în Canada, informează Teatrul Nottara din Bucureşti.

Regizorul Petre Bokor a murit la vârsta de 73 de ani  Sursa foto cugetiber.ro

"Teatrul românesc a mai pierdut un artist. Teatrul Nottara a pierdut şi un mare prieten. Petre Bokor rămâne, pentru noi, acel regizor care a ştiut să ne propună texte de mare succes, să facă distribuţii impecabile şi spectacole care s-au jucat sau se joacă ani de zile cu casa închisă. Atmosfera, la repetiţiile sale, era în armonie cu întreaga sa fiinţă, plină de umor, de tandreţe, de entuziasm", a declarat Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara.

Regizorul, născut pe 24 mai 1940 şi care s-a stabilit în urmă cu mulţi ani în Canada, "nu a fost niciodată cu adevărat departe de ţară", profitând de orice prilej pentru a reveni în România, pentru a lucra împreună cu artiştii din ţară. În urma unor astfel de colaborări s-au născut spectacole de succes pe scenele teatrelor din Bucureşti, cum ar fi "Leul în iarnă", de James Goldman (2001, Teatrul Naţional I.L. Caragiale), "Cumetrele", de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), "A fi sau ce va fi…", de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), "Nebunia regelui George", de Alan Bennett (Teatrul L.S. Bulandra), "Vrăjitorul din Oz", după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior).


"Linişte în culise!", de Michael Frayn (2008, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj), "Cyrano", de Buffalo de Ken Ludwig (2007, Teatrul Naţional Mihai Eminescu, Timişoara), "Aţi auzit ce s-a întâmplat în drum spre forum?", de Plaut (2006, Teatrul Naţional Târgu Mureş), "Cumetrele de Michel Tremblay (2001, Teatrul Naţional Marin Sorescu, Craiova), şi "Jack şi femeile lui", de Neil Simon (Teatrul Sică Alexandrescu, Braşov) sunt câteva dintre montările sale în teatrele din ţară.