Actualitate

Un şomer din Cluj a spart site-ul lui Băsescu

Un clujean este suspectat, de procurorii DIICOT Cluj, că ar fi spart site-ul președinției și, de asemnea, că ar fi furat datele de pe 62.000 carduri bancare pe care le-ar fi transmis unei alte persoane cu scopul de a retrage banii de pe acestea pentru a cumpăra mai multe bunuri. Valoarea totală a pagubelor este de 643.564 lei.

Clujean suspect de spargerea site-ul prezidenției și  a 62.000 card-uri bancare Clujean suspect de spargerea site-ul prezidenției și a 62.000 card-uri bancare

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că principalul suspectul în acest caz se numește Teodor Borş, are 37 de ani, locuieşte în Cluj-Napoca şi nu are ocupaţie.

Procurorii D.I.I.C.O.T – Serviciul  Teritorial Cluj,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca au desfăşurat mai multe activităţi pe linia combaterii infracţiunilor informatice şi spălării de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.


”Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – martie 2014, numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 carduri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de  identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali”, se arată într-un comunicat al DIICOT Cluj.

3449 de carduri sparte

De  asemenea, există suspiciuni că suspectul a transmis, către alte persoane, datele de identificare a 3449 utilizatori de carduri bancare unice, informații pe care le-a obţinut în mod illicit pentru a sustrage banii de pe acestea.


”Ulterior, sumele de bani reprezentând contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de numitul B.S.T., în mod neautorizat, erau  trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei U.A., ori erau convertite în monedă virtuală, prin intermediul unor site-uri specializate în achiziţionarea şi tranzacţionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului”, potrivit aceluiași document.

Pagubă de 643.564 lei

Valoarea monedelor virtuale deţinute de către Teodor Borş era transformată în monedă convenţională – USD sau Euro şi ulterior transferată în conturile acestuia deschise la bănci din România sau în conturile numitei U.A.


”Din aceste conturi, sus-numiţii efectuau în mod repetat retrageri în numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obţinute în vederea achiziţionării de bunuri. Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de  643.564 lei” mai apare în documentul DIICOT Cluj.

A spart site-ul președinției

Potrivit documentului DIICOT există suspiciuni că Teodor Borş a accesat și sistemul informatic care găzduieşte server-ulwww.presidency.ro, site-ul oficial al Președinției României, ”accesul la acest sistem informatic fiind restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, în scopul obţinerii de date informatice, prin folosirea fără drept a unor programe deţinute şi utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice”.


În urma perchezițiilor efectuate de anchetatorii DIICOT la domiciliul suspectului, aceștia au găsit 153.000 euro, respectiv 41.000 USD, asupra cărora vor fi instituite măsuri asiguratorii.

Procurorii D.I.I.C.O.T – S.T Cluj  vor audia mai multe persoane, în acest caz, urmând a fi dispuse ulterior măsuri legale în cauză.

abonare newsletter