Actualitate

FOTO - Cluj: Expoziţie inedită a pictorului Nicolae Maniu

Iubitorii de pictură sunt aşteptaţi în perioada 12 aprilie – 25 mai la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca pentru a urmări expoziţia “Iublieu – Nicolae Maniu”.

Pictorul Nicolae Maniu a fost prezent joi la Cluj-Napoca pentru a da start-ul unei expoziţii în care vor fi prezentate şi capodoperele lui. Conform artistului, aceasta este cea mai mare expoziţie la care a participat vreodată. Evenimentul se desfăşoară în cadrul programului “Artiştii de marcă ai Clujului”.

În cadrul acestei expoziţii publicul clujean va putea admira o selecţie de 92 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului Nicolae Iuliu, şi din 15 colecţii particulare din Germania şi România. Totodată vor fi expuse şi cinci sculpturi în bronz.


Cea mai importantă lucrare care va expusă în cadrul acestei expoziţii de către Nicolae Maniu este primul tablou în ulei făcut de către el la vârsta de doar 15 ani, un tablou care este o copie după Nicolae Grigorescu. Va mai fi expus cel mai recent tablou creat în luna octombrie a anului trecut, intitulat “Ultima cruciadă”, precum şi impresionantele “Poarta Purgatoriului”, “Sub semnul Vărsătorului”, “Vise interferente”, “Tentaţia interferente”, “Tentaţia convertirii”, sau “Capcana de îngeri”.

“Ideea unei astfel de retrospective o am de multă vreme, mai ales că eram mai tot timpul întrebat la Cluj când voi mai expune aici. Este cea mai mare expoziţie a mea din toată viaţa şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor care chiar şi pe mine mă impresionează”, a declarat pictorul Nicolae Maniu.


Nicolae Maniu s-a născut în urmă cu 70 de ani în Turda şi a absolvit Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu” Cluj, secţia sculptură, dar a început să practice pictura. În anul 1971 a participat cu lucrări de pictură la multe expoziţii de grup regionale şi naţionale, iar mai apoi internaţionale organizate în Philadelphia, Boston, Moscova şi Berlin. În anul 1983 s-a stabilit la în Germania, iar din 1993 trăieşte la Paris.

Ultimele Stiri
abonare newsletter