Actualitate

Secretizarea dosarelor penale, paravan pentru afacerile șefilor Curții de Apel Cluj?

Curtea de Apel Cluj a fost la începutul lunii martie a acestui an cea mai categorică dintre toate instanţele din România în ceea ce priveşte secretizarea dosarelor penale. Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au susţinut că accesul presei la documentele şi informaţiile unui dosar penal trebuie limitat drastic.

Potrivit unor surse, prin secretizarea dosarelor, conducerea Curţii de Apel Cluj ar urmări să-şi rezolve unele probleme, “sperând ca la propunerea sa se va reglementa interzicerea accesului jurnaliştilor la propriile dosare penale”.

„Cu toate că până în prezent au reuşit să păstreze secretul existenţei unor anchete care îi privesc, în ultima perioadă se discută tot mai des de existenţa unui dosar penal la DNA în care sunt suspectaţi de comiterea unor infracţiuni grave de abuz în serviciu preşedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea, şi directorul economic, Radu Copaciu. Se pare că cei doi au folosit în mod nelegal fonduri pentru achiziţionarea sistemului «Call Center Speak to Me», ce s-a dovedit a fi un eşec total, care a fost achiziţionat de la o firmă apropiată lui Valentin Mitea. Misterul de la baza propunerii conducerii Curţii de Apel Cluj dispare şi se dovedeşte a nu fi altceva decât încercarea unor infractori de a-şi proteja propriile afaceri necinstite”, arată sursele Monitorul de Cluj.


Surse apropiate mediului judiciar spun că atât Valentin Mitea, preşedintele Curţii de Apel Cluj, cât şi Radu Copaciu, directorul economic, ar fi fost audiaţi la DNA Cluj pentru a da explicaţii în legătură cu achiziţionarea serviciului interactiv “Call Center Speak to Me”.

Ce face programul „Call Center Speak to Me”

Serviciul interactiv de Informare Judiciară în limba română denumit „Call Center Speak to Me” a fost creat de SC IQUEST Technologies SRL Cluj-Napoca, scopul lui fiind acela de a oferi publicului interesat informaţii cu privire la procesele aflate în curs de judecată pe rolul instanţelor judecătoreşti, precum şi cu privire la procesele care au fost soluţionate irevocabil timp de un an de la data rămânerii irevocabile a hotărârii. Curtea de Apel Cluj este prima instanţă din ţară care a achiziţionat şi a oferit publicului acest program.


“În acest fel li se asigură celor interesaţi posibilitatea de a obţine pe cale telefonică, deci într-o modalitate simplă şi rapidă, informaţii cu privire la soluţiile instanţelor de judecată şi dispoziţiile corespunzătoare fiecărei şedinţe de judecată, fără a mai fi necesară în acest scop deplasarea la sediul instanţei, deci economisindu-se timp şi bani. Am fost felicitaţi pentru această iniţiativă de mai mulţi membri al Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi de conducerile altor curţi de apel din ţară. De altfel, mai multe curţi de apel şi-au arătat interesul pentru implementarea programului”, a declarat judecătorul Liviu Ungur, conducătorul Biroului de Relaţii Publice din cadrul Curţii de Apel Cluj.

2000 de euro lunar din bugetul Curţii de Apel Cluj

La nivelul Curţii de Apel Cluj aplicaţia oferă, în prezent, informaţii cu privire la peste 419.000 dosare aflate pe rolul mai multor instanţe din regiunea de nord-vest, printre care Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj, Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Tribunalul Sălaj, Tribunalul Maramureş, Judecătoria Cluj-Napoca, Judecătoria Gherla, Judecătoria Dej, Judecătoria Turda, Judecătoria Huedin, Judecătoria Bistriţa, Judecătoria Zalău sau Judecătoria Baia-Mare.


Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj spun că de la implementarea sistemului apelurile au crescut constant.

“În perioada ianuarie 2013 - februarie 2014 s-au înregistrat 12.009 apeluri de informare, numărul total al minutelor vorbite fiind de 35019, înregistrându-se o creştere constantă a numărului zilnic de apeluri, deci a numărului de persoane care utilizează aplicaţia, în raport cu perioada de început a implementării aplicaţiei”, au precizat aceştia.


Costul utilizării acestui serviciu la nivelul tuturor instanţelor menţionate (Curtea de Apel Cluj, tribunalele şi judecătoriile arondate ei) este de 7750 lei+TVA/lună, suma fiind suportată din bugetul Curţii de Apel Cluj.

Neagă audierea la DNA Cluj

Judecătorul Liviu Ungur a mai precizat că preşedintele Curţii de Apel Cluj, Valentin Mitea, nu a fost audiat la DNA Cluj în legătură cu achiziţionarea aplicaţiei.


“Nici domnul judecător Valentin Mitea, preşedintele Curţii de Apel Cluj, nici domnul Radu Copaciu, managerul economic al Curţii de Apel Cluj, nu au fost audiaţi la DNA în legătură cu achiziţionarea aplicaţiei informatice arătate, noi neavând informaţii nici cu privire la existenţa vreunor verificări efectuate de organele de urmărire penală. Precizăm, de altfel, că achiziţionarea aplicaţiei s-a făcut cu respectarea deplină a legii”, a transmis acesta.

IQUEST Technologies a primit contractul în mod direct

Cătălin Pitiș, Head of Telecom Solutions iQuest, a declarat pentru Monitorul de Cluj că firmei i s-a încredinţat în mod direct contractul.

“Aplicația Speak to Me este o soluție inovatoare dezvoltată de iQuest, pe care am prezentat-o tuturor Curților de Apel din România. Aplicația solicitată trebuia să respecte anumite cerințe tehnice, iar criteriul de atribuire a fost prețul cel mai mic. Atribuirea a fost realizată conform legislației în vigoare, în funcție de pragul valoric în care s-a încadrat valoarea contractului atribuit. iQuest a participat în calitate de ofertant la procedurile de achiziție organizate de Curtea de Apel Cluj, respectiv cerere de ofertă sau achiziție directă realizată în mod transparent prin intermediul SEAP”, a precizat acesta.

În prezent, serviciul funcționează la Curtea de Apel Cluj, Curtea de Apel Craiova și Curtea de Apel Ploiești.

Ultimele Stiri
abonare newsletter