monitorulcj.ro Menu
Actualitate

UBB pune bazele colaborării cu cea mai mare universitate din SUA

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Arizona State University (ASU), din Statele Unite ale Americii, au pus bazele unei colaborări de lungă durată care se va concretiza în dezvoltarea unor proiecte comune în mai multe domenii: filologie, ştiinţele comunicării, ştiintele economice şi ştiinţa mediului.

Proiectul reprezintă un parteneriat strategic care are la bază un memorandum de întelegere (memorandum of understanding) semnat anul trecut de cele două universităţi. Colaborarea își propune, de asemenea, dezvoltarea în comun a unui program academic de masterat (de tipul double degree) pentru ştiinţele comunicării.

Un rol esenţial în iniţierea şi dezvoltarea acestei colaborări l-a avut Consulul General Onorific al României, în Arizona, profesorul Ileana Alexandra Orlich. Orlich este profesor de Literatură Comparată şi Studii Româneşti la ASU si a pus bazele primului program de limba română, încă din anul 1998, fiind, totodată, şi directorul programului de Studii de limba română de la universitatea din Arizona. Alături de programul de limba română, Ileana Orlich a creat şi “Şcoala de Vară ASU în România şi Europa Centrală”, eveniment ajuns deja la cea de-a 15-a ediţie.


Din delegația oficială a UBB, aflată în vizită la Arizona State University, fac parte rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop şi prorectorii UBB, Călin Rus și Marcel Pop.

Arizona State University (ASU) este cea mai mare universitate de stat din Statele Unite ale Americii, din punct de vedere al numărului de studenţi înscrişi. Fondată în 1885 ca o Şcoală Normală din Tempe, Arizona, ASU se situează în primele 25 de institute de cercetare din SUA, în ceea ce priveşte producția de cercetare, inovare, dezvoltare, dar şi a numărului de brevete acordate și a numărului de propuneri de granturi de cercetare finanţate.