monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Atenție! Utilizatorii de Windows XP din întreaga lume, fără protecție în fața hackerilor începând de marți

Utilizatorii fostului sistem de operare Windows XP al Microsoft vor fi nevoiți, începând de marți, să se apere singuri împotriva atacurilor cibernetice.

La 8 aprilie, gigantul american de software va suspenda suportul tehnic și update-urile de securitate pentru calculatoarele care funcționează în continuare cu XP, pentru a se consacra versiunilor mai recente de Windows.

Mai exact, Microsoft va înceta să acopere vulnerabilitățile fostului său sistem de operare pe care hackerii le-ar putea exploata pentru a pătrunde în calculatoarele utilizatorilor, lăsându-i pe aceștia din urmă la mila piraților informatici.


În pofida eforturilor Microsoft de a nu mai promova fostul său sistem de operare vechi de 13 ani, XP continuă să fie folosit de 20-30% din calculatoarele care funcționează cu Windows în întreaga lume, potrivit estimările din sector. "Acestea pot aparține unor servicii de poliție, bănci, birouri juridice și restaurante", subliniază Christopher Pogue, director al Trustwave, o firmă cu sediul în SUA care ajută companiile să lupte împotriva criminalității cibernetice, potrivit Agerpres. "Gândiți-vă la orice firmă, aceasta folosește probabil XP. Aș spune că toată lumea se confruntă cu același pericol", a adăugat Pogue.

Pirații informatici au descoperit probabil deja noi mijloace de a pătrunde în calculatoarele care folosesc în continuare Windows XP, însă ar putea aștepta până marți pentru a lansa atacuri cibernetice în contextul în care Microsoft nu va mai acționa pentru a le bloca. "Vorbim de milioane de sisteme informatice care vor înceta să mai primească obișnuitele update-uri de securitate", a subliniat Pogue. "Aceasta stârnește, evident, un sentiment de panică din cauza noilor vulnerabilități pe care le va provoca această situație", a completat directorul Trustwave.


Microsoft a lansat mai multe generații de Windows de la apariția versiunii XP în 2001. Cel mai mai recent este sistemul Windows 8, adaptat dispozitivelor touchscreen și serviciilor de cloud.

Dată fiind evoluția rapidă a sistemelor informatice și durata scurtă de viață a dispozitivelor, noile calculatoare cumpărate de consumatori funcționează probabil toate cu versiuni mai recente de Windows.


Însă rămân îngrijorări pentru companiile mici care au păstrat XP deoarece sunt obișnuite cu acest sistem de operare ce funcționează așa cum își doresc. În această situație se află firme care au nevoi informatice relativ puțin sofisticate, piețele emergente și școlile, unde mijloacele rămân limitate.

Numeroase dispozitive automate de bilete ar putea funcționa încă folosind sistemul Windows XP și, din această cauză, începând de marți vor fi mai vulnerabile la atacuri informatice, în special aparatele independente care pot fi găsite în magazinele mici sau în baruri și care nu aparțin de nicio bancă, afirmă Michael Silver, expert în cadrul Gartner. "În multe cazuri, oamenii au considerat că Windows XP este suficient de bun pentru ei și nu au văzut avantajele pe care le-ar fi putut avea cheltuind bani pentru a trece la un sistem de operare mai recent", a precizat Silver, care a recunoscut însă că "a fost un pariu riscant".


În acest context, anticipează Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley, unele companii sau persoane private ar putea fi tentate să vadă ce au de oferit concurenții companiei Microsoft, cum ar fi Apple sau Google. "Riscul pentru Microsoft este ca utilizatorii să migreze spre alții", a spus Enderle, adăugând că gigantul american "nu ar fi trebuit să lase ca lucrurile să meargă atât de departe".

Estimările la nivel mondial privind numărul de calculatoare care funcționează în continuare cu XP ar putea fi distorsionate de piața chineză, unde se găsește un număr mare de versiuni piratate ale sistemului de operare al Microsoft, precizează Graham Cluley, expert în securitate informatică pentru site-ul welivesecurity.com.


Însă, în contextul în care sistemele Windows sunt folosite de peste 90% din calculatoarele din întreaga lume, chiar și un procent mic dintre ele care ar funcționa în continuare cu XP s-ar putea traduce în cifre enorme.

Din cauza acestor calculatoare, internetul va deveni mai riscant pentru întreaga lume, în contextul în care pirații informatici vor fi capabili să lanseze atacuri cibernetice de pe dispozitive virusate, mai afirmă Graham Cluley.