Actualitate

Cetăţenii Republicii Moldova NU MAI AU NEVOIE DE VIZE pentru Spaţiul Schengen

Parlamentul European şi Consiliul au luat joi decizia finală privind includerea Republicii Moldova pe lista ţărilor ai căror cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen, începând cu 28 aprilie, informează CE.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, şi viceministrul grec de Externe, Dimitris Kourkoulas, au semnat amendamentele la Regulamentul nr. 539/2001, prin care Republica Moldova este transferată pe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea circula fără vize în Schengen, pentru o perioadă de 90 de zile.

La 27 februarie, Parlamentul European a aprobat aceste amendamente, iar la 14 martie Consiliul UE, în formatul miniştrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetăţenii R. Moldova.


Ultimul pas este publicarea deciziei în Jurnalul Oficial, care urmează să aibă loc la 8 aprilie, potrivit CE. Măsura va intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

"Până la sfârşitul lunii, cetăţenii moldoveni cu paşaport biometric nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Spaţiul Schengen pentru perioade scurte de timp. Aceasta este o mare realizare şi începutul unui nou capitol în relaţiile noastre", a declarat comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström.


De eliminarea vizelor vor beneficia doar cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric.

Pentru a obţine un paşaport biometric, moldovenii trebuie să plătească 39 de euro şi să aştepte 30 de zile. Dacă doresc să-l obţină în trei ore, preţul este de 127 de euro.


Ridicarea vizelor nu înseamnă că moldovenii vor putea intra în spaţiul Schengen pentru a munci, ci doar în scopuri turistice, pentru o perioadă de 90 de zile.

Negocierile dintre UE şi Republica Moldova pentru liberalizarea vizelor au început în iunie 2010.

abonare newsletter