monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Impredictibilitatea Federaţiei Ruse obligă România să analizeze posibilităţi de reacţie

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că a făcut, la bilanţul Ministerului Apărării, o analiză a situaţiei din regiune şi a precizat că impredictibilitatea Federaţiei Ruse "ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie".

"Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupa Abhazia şi Osetia de Sud, ca incidente izoltate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a fost Ucraina în 2014 şi orice om politic, ca şi orice strateg militar, trebuie si îşi pună întrebarea ce şi cine urmează. Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse", a declarat şeful statului, după participarea la bilanţul MApN pe 2013.

Traian Băsescu a menţionat că "impredictibilitatea Federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante dar şi posibilităţi de reacţie".


Băsescu a mai spus că, deşi ultimii ani, de criză, au redus consistent bugetele militare, nu putem să nu obsevăm că se apropie de final programul Pirahna, care a adus maşini de luptă moderne în Armata română, că programul de reabilitare a avioanelor C130 s-a realizat, nu putem să nu observăm că programul Spartan, prin care s-au achiziţionat avioane de transport trupe, este la ultimul avion care trebuie să mai intre, din acest program.

"Nu putem să nu observăm alte programe de modernizare a capacităţii de luptă a Armatei, modernizări care s-au făcuit deja la fregate sau să nu observăm că s-au făcut deja plăţi pentru avionul multirol, care va spori capacitatea de apărare a spaţiului aerian al României", a mai adăugat Traian Băsescu.