Actualitate

Mărturie CUTREMURĂTOARE a unui clujean NĂSCUT ÎN LAGĂR: Am crescut cu sucuri din coji de cartofi şi din morcovi adunaţi de la gunoi!

Copii smulşi din braţele mamelor, oameni ucişi pentru a fi făcuţi săpun, femei bătute şi maltratate – este imaginea Holocaustului descrisă de supravieţuitorul clujean Andrei Klein.

Cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Holocaust, clujeanul Andrei Klein a ţinut să vorbească despre povestea familiei sale, familie care a fost deportată în lagărul nazist de la Moghilev, din Transnistria.

Andrei Klein s-a născut la data de 1 aprilie 1942 în lagărul de la Moghilev, din Transnistria, lagăr unde au fost deportaţi părinţii lui. Aici şi-a petrecut primii doi ani din viaţă şi din acest motiv îi este imposibil să-şi amintească clipele de groază pe care le-a petrecut acolo. Însă a povestit viaţa petrecută în lagăre din amintirile părinţilor şi a rudelor.


El este de profesie fotograf, momentan pensionar, colecţionar de documente iudaica şi un colecţionar pasionat de cărţi poştale ale oraşului Cluj.

Oameni ucişi pentru săpun

Andrei Klein a povestit clipele de coşmar prin care au fost nevoiţi să treacă atât el cât şi rudele lui atât timp cât au stat în lagăre şi nu numai. La conferinţa de astăzi, organizată de Muzeul de Istorie al Universităţii Babeş-Bolyai, el a citit declaraţiile unei mătuşi care a fost închisă prima dată în lagărul de la Auschwitz şi mai apoi mutată la Stutthof.


“Smulgeau (nr.red. soldaţii) copiii din braţele mamelor care urlau, iar pe alte mame le înghesuiau în rândul în care erau şi părinţii noştri. Mai târziu, după ce ne-au tuns şi ne-au schimbat hainele, am fost repartizate în barăci. Numai aici am aflat că cei care au fost în rândul celălalt mergeau spre pierire, în camerele de gajare şi apoi în crematorii. Ne aflăm în Auschwitz…un lagăr de concentrare enorm de mare unde zi şi noapte erau arşi zeci de mii de părinţi şi copii. Am fost repartizate la diferite munci, bătute…ba că munceam prea încet, ba că eram neglijente, dar ne băteau chiar fără niciun motiv”, a citit Andrei Klein dintr-o scrisoare scrisă de mătuşa lui care era adresată rudelor.

Mătuşa lui Andrei a fost mutată într-un alt lagăr unde oamenii erau arşi pentru a se face săpun din ei. În acea scrisoare se mai specifica că: “apoi am fost mutată la Stutthof, primul lagăr creat de nazişti…Un ofiţer de acolo a inventat un proces de producere de săpun din grăsime umană. Aşa că toţi deţinuţi au fost executaţi pentru producţia de săpun”.


Suc din coji de cartofi, hrana zilnică

Suc din coji de cartofi şi suc din morcovi adunate de la gunoi, era hrana zilnică a lui Andrei Klein în copilărie. “Eu am rămas în viaţă datorită părinţilor mei, nişte oameni cu o personalitate deosebită în acele condiţii. Zic în acele condiţii când fiecare era preocupat în primul rând de viaţa lui. Mama mea, nu mă putea alăpta. La început am fost hrănit cu suc stors din coji de cartofi şi cu apă puţină îndulcită. Mai târziu cu delicatese: suc din morcovi adunate de la gunoiul bucătăriei”, a ţinut să precizeze supravieţuitorul Holocaustului, Andrei Klein.

Ce este Holocaustul?

Holocaust este un termen utilizat în general pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, marea lor majoritate din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler.


 

 

abonare newsletter