Actualitate

8 întrebări și răspunsuri despre avionul Malaysia Airlines dispărut

Ultimele informaţii legate de avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care a dispărut în data de 8 martie, au arătat ce s-a întâmplat cu aeronava înainte de a dispărea de pe radar. Cu toate acestea, au rămas mai multe întrebări fără răspuns legate de avionul dispărut.

Ce se ştie despre altitudinea avionului în timpul zborului?

Ultimul contact cu controlorii de trafic aerian a avut loc atunci când avionul se apropia de spaţiul Vietnamului. Aeronava zbura atunci la o altitudine de peste 10.500 de metri, dar radarul militar l-a observat mai apoi schimbându-şi altitudinea, informează o sursă apropiată a investigaţiei, citată de CNN.


Potrivit aceleiaşi surse, avionul a zburat la altitudinea de numai 3.600 de metri înainte de a dispărea de pe radar.

Radarul militar a urmărit zborul între orele 1.19 a.m. şi 2.40 a.m. în ziua în care acesta a dispărut, dar nu se ştie cât timp a durat până ca avionul să ajungă la 3.600 de metri altitudine, a dezvăluit sursa.


Ce ar fi putut să determine o scădere atât de dramatică de altitudine?

Motivul pentru care avionul ar fi coborât la o altitudine atât de joasă ar putea fi o problemă mecanică.


"Avionul a făcut o întoarcere dramatică şi a coborât de la 10.500 de metri la 3.600 de metri. Este ceea ce un pilot face în condiţiile unui eveniment catastrofic, precum o explozie sau un incendiu. Asta trebuie făcut, să cobori în altitudine, să întorci avionul şi să încerci să ajungi la un aeroport care poate să permită aterizarea unui avion cu probleme", susţine analistul Mary Schiavo, fost inspector general al Departamentului American pentru Transporturi.

A fost întoarcerea bruscă a avionului programată?


Autorităţile din Malaezia au susţinut sâmbătă că ultima transmisie din cabină a arătat avionul îndreptându-se spre Beijing, ceea ce pare să infirme ipoteza că cineva a reprogramat zborul înaintea ultimului contact al co-pilotului cu controlorii de trafic.

"Ultima transmisie nu a arătat nimic neobişnuit, ci un zbor normal către Beijing", au susţinut oficialii din Malaezia.


Analiştii susţin că teoria potrivit căreia o urgenţă i-a determinat pe piloţi să schimbe cursul zborului este cea mai probabilă, dar nu este clar încă ce s-a întâmplat.

Cine caută avionul acum?

Dispariţia avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines mobilizează eforturile a peste 25 de ţări în regiuni vaste ale lumii: din nordul Thailandei în Asia Centrală pentru coridorul nordic (care acoperă o parte din China) şi din Indonezia în sudul Oceanului Indian pentru coridorul sudic.

Ce indicii îndreaptă căutările spre sudul Oceanului Indian?

Ministerul Afacerilor Externe al Franţei a anunţat că un satelit a captat imagini cu posibile obiecte care pluteau într-o zonă a Oceanului Indian, situată la aproximativ 2.300 de kilometri de Perth (Australia).

Anterior, autorităţile australiene şi chineze au anunţat că au fost capturate imagini cu posibile obiecte plutitoare în aceeaşi zonă.

Imaginile de satelit obţinute de China, capturate pe 18 martie, arată un obiect de 22.5 metri lungime şi 13 metri lăţime, au susţinut oficialii.

Echipele de căutare nu au identificat acel obiect.

Au găsit echipele de căutare ceva?

Au fost găsit un palet de lemn şi câteva centuri de siguranţă, au anunţat autorităţile australiene.

Paleţii de lemn sunt folosiţi în industria aeriană, dar şi în cea maritimă.

Este căutat avionul acolo unde trebuie?

Altitudinea de 3.600 de metri, la care a zburat avionul înainte de a dispărea de pe radar, ridică şi problema dacă avionul este căutat în zona care trebuie.

Cu toate că premierul Australiei, ţară care s-a implicat în căutarea Boeing-ului, Tony Abbott, s-a arătat optimist cu privire la zona în care este căutat avionul, un alt analist CNN, Miles O'Brien, susţine că aeronava ar putea fi departe de locurile în care este căutat.

"Nu ştiu dacă este căutat acolo unde trebuie", a declarat Miles O'Brien. "Observarea unor paleţi de lemn care pluteau pe mare nu este ceea ce aş numi evidenţa trecerii unei aeronave. Aşa că avionul ar putea să fie într-un cu totul alt loc şi ar putea fi nevoie să se reevalueze căutările", a precizat acesta.

Poate să contribuie NASA la găsirea avionului?

NASA repoziţionează sateliţii pentru a ajuta căutările, dar acest lucru ar putea dura câteva zile, a anunţat duminică agenţia.

"NASA va mobiliza în următoarele zile dispozitivele tehnice existente pentru vizualizarea zonei respective", a declarat purtătorul de cuvânt al NASA.

abonare newsletter