monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Tinerii cinefili clujeni votează pentru Premiile Academiei Europene de Film

În acest an, Cluj-Napoca va face parte din orașele europene care își vor da votul, în 11 mai, pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate pentru trofeul EFA Young Audience Award din cadrul cele de a III-a ediție a Young Audience Film Day ce va fi organizat la Cluj-Napoca de Cinematograful Victoria împreună cu EducaTIFF și Casa TIFF.

Evenimentul îi va avea în prim-plan pe tinerii cinefili clujeni, care vor completa juriul competiției și vor delibera împreună cu ceilalți membri din orașele invitate de către Academia Europenă de Film (EFA) să ia parte la acest concept.

Cu un an înainte de a deveni Capitală Culturală a Tineretului, Clujul intră într-un program important de  educație cinematografică inițiat de Academia Europeană de Film, prin intermediul căruia tinerii își pot dezvolta capacitatea de înțelegere și analiză a imaginilor filmate. Într-un mini maraton de cinema, aprox. 100 de „jurați” români selectați din școlile clujene, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, vor viziona împreună cele trei filme ajunse în finala competiției, vor discuta impresiile despre fiecare producție, iar la final, într-o transmisiune live, își vor anunța voturile. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în aceeași zi, în Erfurt, Germania, în prezența cineaștilor. Filmele intrate în cursa EFA Young Audience Awards, pentru care copiii își vor da votul sunt Spijt! (Regret!), în regia olandezului Dave Schram, MGP Missionen (The Contest), lungemtrajul danezului Martin Miehe-Renard, și pe pelicula Ostwind (Germania), semnată de Katja von Garnier. În 2013, marele câștigător a fost Nono, the zigzag kid, filmul olandezului Vincent Bal.


La ediția din acest an, singurele orașe participante in program sunt: Belgrad, Bratislava, Budapesta, Erfurt, Londra, Plzen, Riga, Sofia, Tbilisi, Torino, Wroclaw și Cluj-Napoca. 

“Clujul este deja cunoscut ca un oraș al cinefililor, iar invitația Academiei Europene de Film de a ne implica în proiectul Young Audience Award confirmă acest lucru. Tinerii pasionați de film vor avea ocazia să treacă, de această dată, dincolo de funcția spectatorului și să decidă singuri asupra calității unor filme, în urma unor analize individuale. Acest nou concept vine în susținerea EducaTIFF, un program pe care l-am inițiat acum cinci ani din dorința de a stimula învăţarea şi percepţia critică a copiilor, încurajându-i, în același timp, să folosească filmul ca sprijin pentru propria creativitate”, a spus Cristian Hordila, manager Festivalul International de Film Transilvania.


Ce este EFA?

Academia Europeană de Film (EFA) a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr. Viziunea academiei este de a extinde proiectul Young Audience Film Day la nivelul întregii Europe și să sprijine educația cinematografică a tinerilor promovând filmele și regizorii europeni.

Win Wenders, regizor și președinte al EFA, a fost prezent, în 2010, la Cluj, unde și-a prezentat în cadrul TIFF una dintre cele mai premiate producții, filmul „Pina”.