Actualitate

Inspectorii de la DSV Cluj, implicați în scandalul cărnii alterate, arestați

Curtea de Apel București (CAB) a decis vineri arestarea preventivă a celor patru persoane reținute de DIICOT, printre care și doi inspectori la DSV Cluj, în dosarul de evaziune fiscală și punere în circulație de produse din carne alterată.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, există suspiciunea că inculpatul C.B.R., începând cu 2012 și până în prezent, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a aderat și sprijinit o grupare infracțională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum și evidențierea cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive în evidențele contabile ale mai multor societăți comerciale.

Sumele de bani obținute din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare, fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăți comerciale, pentru a ajunge în final la membrii grupării infracționale.


De asemenea, există suspiciuni că, în perioada ianuarie — februarie 2014, inculpatul C.B.R. a pus în vânzare alimente (carne și produse din carne), cunoscând că sunt alterate și vătămătoare sănătății și a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorului Cluj foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector OPC Bistrița-Năsăud pentru a aplica sancțiunea avertismentului unei firme, ca urmare a încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere, scrie agerpres.ro

"Cu privire la inculpata P.N.A, există suspiciunea că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparținând unei societăți comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul, precum și faptul că având cunoștință de activitățile infracționale derulate de către membrii grupării infracționale a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziții intracomunitare", se arată în comunicat.


În cazul inculpatului L.O.M, inspector DSV Cluj, cunoscând că urmează a se efectua un control la o firmă, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B., asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată.

"Prin fapta sa a ajutat grupul infracțional să poată valorifica marfa alterată care o parte provenea din achiziții intracomunitare obiect al infracțiunii de evaziune fiscală. În ceea ce îl privește pe inculpatul G.I.C., se reține că, în calitate de inspector în DSV Cluj, cu ocazia controlului efectuat în perioada 12-13 martie 2014 la depozitul unei societăți comerciale, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate", mai susțin procurorii.


Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de peste 23,2 milioane lei, reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piața națională a mărfurilor intracomunitare.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter