Actualitate

Atenţie părinţi: Copiii care utilizează telefoane mobile şi tablete pot suferi grave BOLI mintale

Dependenţă, obezitate, dezvoltare intârziată, agresivitate, tulburări de somn, boli mintale - sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuşi copiii prin utilizarea tabletelor sau a telefoanelor mobile.

Jucăriile au fost date uitării, iar cei mai mulţi copii le-au înlocuit cu telefoane de ultimă generaţie, tablete sau Ipad-uri. A devenit deja un trend printre copii să deţină acest tip de aparate, iar cei care nu le au, riscă să fie marginalizaţi de către colegii lor. Aceasta este trista realitate a zilelor noastre. În urma cercetărilor s-a demonstrat că utilizarea acestor aparate într-un mod frecvent afectează foarte mult viaţa socială, emoţională, educaţională, precum şi sănătatea unui copil.

Cel mai grav este faptul că toate aceste aparate sunt puse în mâinile copiilor chiar de către părinţii lor. Cu siguranţă părinţii nu vor să le facă un rău, doar că nu-şi dau seama sau nu ştiu cât de tare îi va afecta pe termen lung.


Oamenii de ştiinţă, în urma unor studii realizate, au scos la iveală o serie de motive şocante pentru care copiii nu ar trebui să deţină un telefon mobil sau o tabletă până la vârsta de cel puţin 12 ani. Conform acestora, copiii care deţin acest tip de aparate încă de la vârste foarte fragede, riscă să fie privaţi de somn, să devină dependenţi de aceste aparate, să devină obezi, agresivi, să sufere de anumite boli mintale şi de demenţă digitală, precum şi de alte deficienţe.

Mai mult de atât, cercetătorii au descoperit că excesul de vorbit la telefon cauzează cancer la creier din cauza radiaţiilor. 


Medic: poate să apară dependenţa de mobil

Telefoanele mobile, tabletele sau jocurile sunt un real pericol pentru copii, cu toate că puţini sunt şi cei care îşi dau seama de acest lucru. Utilizarea în exces a acestora îl fac pe copil să devină mai închis, să nu-şi dorească să socializeze cu cei din jur, să nu mai desfăşoare activităţi pe care altă dată le făcea cu plăcere, precum şi să-şi piardă interesul faţă de activităţile şcolare. Vor prefera doar să se joace cu şi pe aparatele utraperformante pe care le deţin.

Aceste lucruri sunt recunoscute de către medicii specialişti care atestă faptul că micuţii pot deveni dependenţi de jocuri, telefoane sau de alte aparate ultraperformante. Dependenţa nu mai poate fi tratată decât cu ajutorul unor terapii, terapii care pot dura şi câţiva ani.


Dr. Viorel Lupu, şeful Clinicii de Psihiatrie Pediatrică Cluj-Napoca, a declarat pentru Monitorul de Cluj că: “utilizarea excesivă a tabletelor şi a telefoanelor mobile de către copiii până la 12 ani le poate limita accesul la socializarea normală vârstei şi îi poate îndepărta de soluţionarea temelor şcolare”.

Telefonul mobilul poate crea chiar şi dependenţă, iar în cazul în care îi este interzis accesul la el,  copilul poate deveni agresiv. “Utilizarea raţională le poate îmbunăţăţi anumite capacităţi motorii. Nu sunt prea multe studii în acest sens, dar din experienţa clinică poate să apară dependenţa de mobil, care, în caz de sevraj duce la irascibilitate, agresivitate, insomnia”, a mai ţinut să precizeze dr. Viorel Lupu.


La 1 an caută melodii pe youtube

Abia dacă ştie să meargă în picioare, nu spune niciun cuvânt, dar ştie să caute piese pe youtube! Este povestea unui copil de doar un an, poveste care te face mai mult să plângi decât să râzi.

“Am întâlnit un copil care la vârsta de un an putea găsi pe smartphone melodia preferată de pe youtube”, a mai declarat pentru Monitorul de Cluj, dr. Viorel Lupu.


Părinţii pro şi contra gadgeturilor

Părinţii sunt împărţiţi în două tabere atunci când vine vorba despre achiziţionarea gadgeturilor copiilor lor. Pe o parte a baricadei se află părinţii, mai bine informaţi putem zice, care spun că nu le vor cumpăra prea curând aceste tipuri de aparate copiilor lor, deoarece ştiu că nu le fac bine, iar pe cealaltă parte sunt părinţii care merg pe principiul: “dacă eu n-am avut când am fost mic, măcar copilul meu să aibă”.

“Eu am adoptat o viaţă mai sănătoasă din multe puncte de vedere şi bineînţeles că acest ideal îl am şi pentru copilul meu care momentan are doi ani. Când spun o viaţă sănătoasă mă refer la alimentaţie, sport, dar şi la utilizarea unor aparate care îmi pot afecta starea de sănătate. M-am informat despre tot ce înseamnă viaţă sănătoasă, din diferite articole de pe internet, printre care am găsit şi informaţii despre aparatura ultramodernă şi despre cum ne pot afecta viaţa, în special pe cea a unui copil”, a povestit pentru Monitorul de Cluj Oana C., mama unui copil de doi ani.

Întrebată dacă o să-i cumpere tabletă copilului ei când va creşte mai mare, Oana a răspuns că: “tabletă nu o să-i cumpăr prea curând pentru că am văzut ce efecte nocive are asupra copilului un astfel de aparat. Nu vorbim numai de acesta ci şi de jocuri online, ipad-uri sau alte obiecte performante. Am văzut că toate pot crea dependenţă, insomnii, îl pot face obez pe copilul meu sau să sufere de anumite boli mintale. Vreau să-l feresc de toate acestea. Probabil o să-i cumpăr un telefon când o să meargă la şcoală, pentru a putea lua legătura cu el, dar încă e prea devreme să vorbesc despre acest lucru”.

Mai există însă şi părinţi care vor să-i ofere copilului lui o stare de confort şi care funcţionează pe principiul “dacă eu nu am avut când am fost mic, măcar copilul meu să aibă”.

“Am patru copii cu vârsta cuprinsă între doi şi şapte ani, iar de curând le-am cumpărat o tabletă ca să aibă cu ce să se joace. Sincer nu ştiu la ce riscuri sunt supuşi copiii utilizând astfel de aparate şi nici nu m-am informat. Dar nu îi las foarte mult timp să se joace zilnic pe ea. Noi nu am avut nimic din toate acestea când am fost mici. Nu ştiam numai de munca la câmp şi măcar ei să aibă”, a povestit Emil C.

Copiii nu mai ştiu jocuri de societate

Din păcate, copiii au înlocuit jocurile de societate cu jocurile online sau pe aparate moderne, lucru care îi face să socializeze mai puţin, să iasă mai puţin din casă la aer curat şi să desfăşoare mai puţine activităţi care le dezvoltă anumite capacităţi.

De această părere este şi Anamaria care locuieşte la bloc, în apropierea unui loc de joacă. “În spatele blocului meu am un spaţiu de joacă şi aud zilnic copiii cum urlă, se ceartă şi habar nu au să se joace. Păi noi când eram tineri ne jucam de dimineaţa până seara tot felul de jocuri de societate. Acum însă...e trist ceea ce văd în rândul copiilor”.

Pericolele la care sunt supuşi copiii utilizând gadgeturi

Un medic terapeut american, Chris Rowan, a făcut o serie de studii în ceea ce priveşte pericolele la care sunt supuşi copiii prin utilizarea tabletelor şi a telefoanelor mobile. El a expus o serie de motive pentru care copiii cu vârsta mai mică de 12 ani nu ar trebui să aibă acces la acestea.

Printre pericolele la care sunt expuşi copiii prin utilizarea acestor gadget-uri de la vârste foarte fragede, conform lui Chris Rowan, se numără: le este intârziată dezvoltarea, riscă să devină obezi, să fie privaţi de somn, să devină dependenţi de aceste aparate, agresivi, sau cel mai grav, să sufere de anumite boli mintale.

Studiile au arătat că telefoanele mobile sunt periculoase atât pentru copii cât şi pentru adulţi. Însă, cei mai afectaţi sunt copiii deoarece sistemele lor de imunitate şi creierele sunt încă în dezvoltare.

Cancer din cauza telefonului mobil

În nenumărate rânduri au fost organizate întâlniri între medici specialişti şi oameni de ştiinţă pentru a descoperii în ce măsură radiaţiile provocate de telefonul mobil afectează creierul uman.

Concluziile la care au ajuns cei mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă şi medici sunt de-a dreptul şocante: gadgetul provoacă, fără îndoială, cancer la nivelul creierului.

Cercetătorii au analizat pacienţii cu cancer la creier şi au ajuns la concluzia că boala se poate dezvolta la persoanele care vorbesc mai mult de 50 de minute la telefonul mobil în fiecare zi.

Telefonul mobil afectează chiar şi memoria. Acest lucru a fost demonstrat de oamenii de ştiinţă care susţin că: “în momentul în care este aprins, telefonul mobil formează un câmp electro-magnetic, care este creat de radiaţii şi care afectează memoria”.

Din acest motiv, medicii sugerează utilizarea caştilor sau a dispozitivelor bluetooth, pentru a evita apropierea gadgetului de cap.

Telefonul mobil tulbură somnul

Un studiu desfăşurat de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie demonstrează faptul că: “păstrarea telefonului mobil în dormitor, în timpul nopţii, creează tulburări de somn, prin inducerea stării de "hipervigilenţă"”.

Există şi ipoteze conform cărora păstrarea telefonului mobil pe noptieră ar putea provoca ameţeli şi dureri de cap. Doar că deocamdată nu există argumente convingătoare în sprijinul teoriei potrivit căreia acest lucru este cauzat de radiaţiile câmpului electromagnetic.

Una dintre principalele cauze care afectează somnul este, însă, fără nicio îndoială, lumina intermitentă emisă de telefoanele mobile, mai ales de pe monitorul telefoanelor inteligente, de ultimă generaţie.

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter