monitorulcj.ro Menu
Actualitate

INTERCEPTĂRI Patronii Michelangelo: Preţul pot să-l şterg, pot să-l fac cu corectoru'

Administratorul firmei Michelangelo din Cluj-Napoca, una dintre firmele implicate în dosarul cărnii spunea, într-o discuţie la telefon, că poate şterge preţul afişat pe produse: "Nu eşti obligat să le-arăţi...preţul pot să-l şterg, eu pot să fac cu din-ăla, cu corectoru", potrivit interceptărilor din referatul procurorilor DIICOT.

Anchetatorii susţin că frazele despre ştergerea preţului au fost spuse de Bogdan-Radu Curticiu, administratorul firmei SC Michelangelo SRL, după ce acesta a aflat de la unul dintre liderii reţelei, respectiv de la Sorin Seleşiu, că organele de control fiscal au demarat o acţiune ce vizează verificarea legăturilor dintre societăţile comerciale care ar fi fraudat statul român cu peste 23 de milioane de lei.

Într-o altă conversaţie telefonică interceptată, Seleşiu îi cerea administratorului unei alte societăţi, Anei Drelciuc, să nu recunoască, în faţa organelor fiscale, tranzacţiile făcute.


"Seleşiu: Dumneavoastră n-aţi lucrat. Ziceţi că nu aveţi, n-aţi lucrat şi gata, atât...

Drelciuc: ...ăia o să spună c-o venit la mine-n curte şi-o descărcat şi ce am făcut eu cu documentele cu care am lucrat? Iar eu documente am, da, am de la Michelangelo, nu de la Riviera... Cine-i Riviera Trading, ştiţi?


Seleşiu: ...un furnizor de-al meu

Drelciuc: ...bine, haideţi. O să-i spun că marfa mea e de la Michelangelo, nu de la Riviera Trading"


În plus, din discuţiile surprinse de anchetatori reiese şi implicarea un comisar şef din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Vărşand, Nicolae-Marius Onica. Acesta, susţin procurorii, avea rolul de a asigura tranzitul maşinilor care transportau carne prin punctul vamal, fără a se înregistra sau aplica sigiliul pe mijlocul de transport.

"Mâine noapte, asta-i... aşa îi omu (Marius-Nicolae Onica)...Trebuia să fie doctoru' la servici şi nu-i la servici numa' mâine noapte... unu, ăla primu de luni şi astelalte le ţin pentru mâine noapte...", spunea Seleşiu, într-o discuţie cu administratorul unei alte societăţi, Daniela Grumăzescu.


Seleşiu i-a mai spus acesteia că, la momentul în care marfa va ajunge la Iaşi, va fi întocmit şi circuitul documentelor care să ateste achiziţiile/livrările fictive între mai multe societăţi comerciale, cu scopul de a se ascunde provenienţa intracomunitară a produselor de carne, se mai arată în referatul cu propunerile de arestare din dosar.

"Edificator cu privire la circuitul fictiv în care este implicată SC Medasimpex SRL este discuţia telefonică din data de 20.12.2013 când Drelciuc Ana i-a cerut lui Seleşiu Sorin: 'vreau o factură de pulpe şi dup-aia ţi-o dau înapoi, numa fă-mi... Mâine am control pe-aicea', întrucât societatea comercială din Piatra Neamţ făcea obiectul unei verificări din partea Direcţiei Antifraudă. În acelaşi context, Drelciuc Ana a solicitat lui Seleşiu Sorin ca transportul de marfă care urma să-l primească, să ajungă la sediul societăţii după terminarea programului tocmai cu scopul de a nu fi luat în evidenţă de organele de control", spun anchetatorii.


Zece persoane au fost arestate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată. Printre ei se află şi Sorin Seleşiu, unul dintre patronii firmei Michelangelo din Cluj-Napoca, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit datelor disponibile în Monitorul Oficial în septembrie 2010, firma Michelangelo era deținută de doi acționari, Radu Bogdan Curticiu, în vârstă de 35 de ani, și Sorin Seleșiu, în vârstă de 37 de ani, care dețineau fiecare câte un pachet de 50% din capitalul subscris.

Michelangelo SRL este cea mai mare firmă din judetul Cluj în domeniul comerţului cărnii si produselor din carne, potrivit listafirme.ro, care a acordat o diploma firmei în acest sens, pe baza bilanțului din 2012.

SC Michelangelo SRL s-a înfiinţat în 2002, iar în 2007, societatea a scos pe piaţă şi produse din lapte. Produsele marca Michelangelo se comercializează atât în reţeaua proprie de magazine, cât şi în alte reţele prin intermediului canalelor de distribuţie proprii.

În martie 2009 existau 15 magazine Michelangelo în oraşele Cluj-Napoca, Bistriţa, Oradea, Alba Iulia, Turda şi Dej. Firma are şi un depozit cu preparate din carne, respectiv o reţea de zeci de magazine în Transilvania.

Potrivit bilanțului disponibil pe site-ul Ministerului Finanțelor, în 2012 firma Michelangelo avea 74 de angajaţi, respectiv o cifră de afaceri netă de 37,7 milioane de lei, încheind însă anul cu pierderi de 257.219 lei.