Actualitate

Măsură inedită luată de Franța: O zi vor circula maşinile cu numere pare, o zi cele cu numere impare

Poluarea obligă Executivul Franţei să ia măsuri inedite. De astăzi în Paris şi în suburbii, maşinile vor circula pe baza numărului de înmatriculare, o zi cele cu numere pare, o zi cele cu numere impare.

Şoferi ale căror numere de înmatriculare ale maşinii nu corespund circulației din ziua respectivă vor trebui să găsească o alternativă: fie să meargă în maşină împreună cu alte persoane,fie să lucreze de acasă, fie să folosească transportul în comun.

Pentru a compensa imobilizarea forţată a jumătate dintre maşini, transportul public va fi gratuit. Staţionarea va fi, de asemenea, gratuită la Paris pentru maşinile cu numere pare.


Orice regulă are însă şi excepţii. Autovehiculele înmatriculate în alte state, cele în care se află cel puţin trei persoane sau cele electrice sau hibride vor avea voie să circule în Paris şi în suburbiile. Excepție de la aceată regulă fac și mașinile de transport elevi și taxiurile.

Aproximativ 700 de poliţişti vor fi mobilizaţi la circa 60 de puncte de control pentru a supraveghea circulaţia alternativă. Şoferii şi motocicliştii care vor sfida interdicţia vor fi amendaţi cu 22 de euro pe loc sau 35 de euro după trei zile. Dacă refuză să se întoarcă, vehiculul lor va fi imobiliza.


Măsura va rămâne în vigoare până când nivelul de poluare va coborî sub nivelul de alertă. Pe o scară de la unu la 10, la Paris poluarea a atins nivelul 8, cel mai ridicat de până acum. Smogul acoperă cerul, iar cele mai înalte monumente ale capitalei sunt învăluite în nori de poluare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter