monitorulcj.ro Menu
Actualitate

DOSARUL cărnii alterate: Zece persoane au fost reţinute. Şeful OPC Cluj, Cristian Nicula, audiat la Bucureşti

Zece persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, după audierea a peste 30 dintre suspecţii ridicaţi în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri, în 18 judeţe, la două grupări infracţionale.

sursa foto: ziuadecluj.ro

Procurorii DIICOT de la Structura Centrală continuă, joi, audierea membrilor celor două grupări infracţionale organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Până în prezent, procurorii au audiat peste 30 de persoane şi au emis ordonanţe de reţinere pentru zece dintre acestea, care vor fi duse joi în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă, au declarat surse judiciare.


Printre suspecţi se numără şi angajati ai OPC Cluj, dar şi angajaţi ai Poliţiei de Frontieră.

În judeţul Cluj, agenții economici suspecți primeau ajutor chiar de la Cristian Nicula, șeful OPC Cluj. Una dintre persoanele ridicate ieri este chiar Cristian Nicula, şeful regional al Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Cluj. El ar fi sprijinit gruparea, intervenind pe lângă un inspector OPC dintr-un judeţ învecinat ca să aplice o sancţiune mai uşoară firmei din Cluj Napoca, ce a pus în vânzare carnea alterată. De altfel, una dintre firmele care au fost percheziţionate se numeşte Michelagelor SRL, fiind cel mai mare procesator de carne din judeţul Cluj.


Procurorii DIICOT - Structura Centrală au făcut, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează instituţia, într-un comunicat de presă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.


În urma acţiunii DIICOT, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a făcut mai multe controale la depozitele de carne, din Bucureşti şi din judeţele Iaşi, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. În urma acţiunii, aproape 230 de tone de carne şi produse din carne, între care şi marfă expirată din noiembrie 2013, au fost retrase de pe piaţă.

Potrivit lui şefului interimar al ANPC, Marius Dunca, joi, vor fi controlate supermaketurile din toată ţara.