Actualitate

Noul Plan Urbanistic General, blocat de un studiu care costă 60.000 euro

La patru ani de la începerea demersurilor pentru noul Plan Urbanistic General (PUG), lucrurile s-au împotmolit din cauza unui studiu care revine în sarcina Primăriei.

Noul PUG stă pe masa Consiliului Judeţean Cluj de mai multe luni şi nu poate fi avizat din cauză că lipsesc trei un avize: de la Aeroport, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare şi Ministerul Agriculturii. După avizarea de către forul judeţean ar mai fi un singur pas: trimiterea lui la Primărie şi avizarea de către Consiliul Local. Chiar dacă Consiliul Judeţean nu are toate documentele necesare pentru avizare, primarul Emil Boc susţine că forul judeţean are toată documentaţia necesară pentru aprobarea PUG-ului.

Cine emite avizul care ţine noul PUG în blocaj

Unul din cele trei avize care mai trebuie incluse în dosarul pentru noul PUG face referire la clasele de calitate ale terenurilor care se poate emite doar de Ministerul Agriculturii pe baza unui studiu. Acest studiu trebuie făcut de Oficiul pentru Studii Pedologice, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi care se autofinanţează. Din acest motiv, oficiul respectiv solicită Primăriei 60.000 euro pentru realizarea studiului, cu toate că legea prevede realizarea lui în mod gratuit. „Legea 350 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, la articolul 5, pe lângă faptul că autoritatea publică are responsabilitatea dezvoltării armonioase a teritoriului spune: în acest scop, operatorii economici sau instituţiile care deţin imobile, instalaţii, echipamente ori care prestează un serviciu public au obligaţia de a pune la dispoziţia autorităţii publice, cu titlu gratuit, la solicitarea acesteia în termen de 15 zile, informaţiile necesare. Aceasta este ultima formă a acestui articol, dar el există de când am început PUG-ul”, explică Ligia Subţirică, arhitectul şef al municipiului Cluj-Napoca.


Avizul l-au mai primit o dată

Potrivit arhitectului şef al municipiului, acest aviz pe care îl solicită Ministerul Agriculturii a mai fost eliberat în urmă cu doi sau trei ani de acelaşi minister, dar în acel moment nu era necesar şi studiul privind clasele de calitate ale terenurilor. “Acum când s-a cerut reactualizarea avizului ne-au cerut acest studiu. Noi avem o adresă de la acest Oficiu de Studii Pedologice în care ne comunică faptul că ei trebuie să îl facă, dar nu au bază de date. Ca atare, noi trebuie să le comandăm lor studiul şi să îl facem pe banii noştri. Costul total ar fi în jur de 60.000 euro”, detaliază Ligia Subţirică.

Fără acest studiu, Ministerul Agriculturii nu îşi reînoieşte avizul anterior.


Boc: Consiliul Judeţean poate aviza noul PUG

Primarul Emil Boc este de părere că în ciuda lipsei avizului de la Ministerul Agriculturii, forul judeţean ar putea totuşi să dea avizul pentru PUG pe baza documentaţiei care există la ei. “Aceasta este soluţia în acest moment şi să nu se mai complice cu hârtii peste hârtii. Dacă vrem să complicăm un proces, mai cerem hârtii în plus. Acest aviz există la dosarul depus la Consiliul Judeţean, numai că de acolo se cere un nou aviz, iar un nou aviz cere o nouă bătălie: legea spune că e gratuit, cei de la oficiu spun că nu au bază de date, Ministerul nu le dă bani să facă studiu pentru că e o structură autofinanţată şi atunci ce facem? În acest moment, la Consiliul Judeţean este tot temeiul legal să se dea avizul pe PUG şi să vină la Primărie pentru a putea fi validat”, spune Boc.

Consiliul Judeţean: este ilegal ce vrea primarul

Reprezentanţii Consiliului Judeţean afirmă că ei nu pot să trimită PUG-ul înapoi la Primărie fără acel aviz care nu poate fi dat fără celălalt aviz de la Ministerul Agriculturii. “Este ilegal ca noi să îl avizăm fără a avea toate avizele la dosar. Noi îl putem trimite înapoi la Primărie, dar fără aviz şi atunci nu s-ar rezolva nimic”, precizează Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.


În momentul în care PUG-ul ajunge la Primărie, va fi organizată dezbatere publică şi apoi vot în Consiliul Local. Până atunci însă, sute de clujeni sunt blocaţi şi nu pot primi avize pentru construcţii până când noul PUG nu va clarifica situaţia anumitor terenuri. De multe ori apar situaţii ridicole în care un teren este situat pe jumătate în intravilan, iar cealaltă jumătate este în extravilan.

abonare newsletter