Actualitate

Rusia, amenințată de marile puteri ale lumii

Marile puteri ale lumii precum Franța, Marea Britanie, Germania, SUA sau Canada, au amenințat Rusia cu măsuri drastice pe toate planurile, inclusiv suspendarea colabărărilor militare sau excluderea din G8 dacă aceasta nu va înceta imediat ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea și retragerea trupelor din teritoriu.

Franța cere măsuri în relaţiile dintre UE şi Rusia

Preşedintele francez, François Hollande, a purtat discuţii telefonice, luni, cu premierul britanic, David Cameron, şi omologul său polonez, Bronislaw Komorowski, în cursul cărora a semnalat necesitatea ca "Rusia să accepte o soluţie de ieşire din criză, în baza dreptului internaţional", anunţă AFP.

Potrivit unui comunicat la Preşedinţiei Republicii, şeful statului francez şi premierul britanic au subliniat "fermitatea poziţiei adoptate de europeni, în special cu privire la luarea posibilă a unor măsuri în relaţiile dintre UE şi Rusia, în absenţa unei detensionări militare".


Marea Britanie va recurge la presiuni asupra Rusiei

Premierul britanic, David Cameron, a subliniat la rândul să că Rusia va trebui să facă faţă unor presiuni "diplomatice, politice, economice şi de altă natură" pentru că "a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei, a subliniat luni.

"Ne dorim mai degrabă o detensionare a situaţiei decât să vedem Rusia continuând pe calea pe care s-a angajat prin încălcarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a altei ţări. Apărarea acestui punct de vedere ne va putea conduce să recurgem la presiuni diplomatice, politice, economice şi de altă natură", a declarat şeful Guvernului britanic, după ce a prezidat o şedinţă a Consiliului Naţional de Securitate.


SUA au suspendat cooperarea militară cu Rusia

Statele Unite suspendă "exerciţiile şi reuniunile bilaterale, escalele de nave şi conferinţele de planificare militară", a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat.

"Cu toate că Departamentul Apărării este interesat de relaţia militară cu Federaţia Rusia, dezvoltată în ultimi ani pentru a spori transparenţa, pentru a ameliora încrederea reciprocă şi pentru a reduce riscurile unor erori de apreciere, noi, în lumina evenimentelor recente din Ucraina, am suspendat toate legăturile militare", a anunţat Pentagonul într-un comunicat.


Canada amenință cu excluderea Rusiei din G8

Premierul canadian Stephen Harper a ameninţat luni Rusia cu excluderea din G8 dacă nu va înceta imediat ocuparea peninsulei ucrainene Crimeea. Stephen Harper a declarat, în cadrul unei conferinţei de presă televizate, că "acţiunile recente ale preşedintelui Vladimir Putin izolează Rusia atât pe plan diplomatic, cât şi pe plan economic şi o pun în faţa excluderii totale din G8".

Germania: Putin "a pierdut contactul cu realitatea"

Cancelarul german i-ar fi spus liderului SUA că "nu este sigură că Putin este în contact cu realitatea". "Se află într-o altă lume", ar fi afirmat Merkel, potrivit surselor apropiate de administraţia de la Washington.


Vladimir Putin a acceptat o propunere a cancelarului Angela Merkel privind crearea unui "grup de contact" pentru a "începe un dialog" în privinţa Ucrainei, a declarat duminică Guvernul german, după o convorbire telefonică a cancelarului german cu preşedintele rus.

Duminică, ţările din cadrul G7 au condamnat la unison "încălcarea clară" a suveranităţii Ucrainei de către Moscova şi au anunţat suspendarea lucrărilor de pregătire a summitului G8, programat să aibă loc în iunie, la Soci, în sudul Rusiei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter