Actualitate

Manifestări la Cluj, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la naşterea lui Alexandru Vaida Voevod

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida Voevod” Cluj alături de şcoala cu aceeaşi denumire și Gruparea de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca au celebrat joi, 27 februarie 2014, 142 de ani de la naşterea lui Alexandru Vaida Voevod.

Evenimentul s-a desfășurat de la ora 12:00, la sediul Şcolii „Alexandru Vaida Voevod” din municipiul Cluj-Napoca și a cuprins oficierea unei slujbe de pomenire de către ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, luări de cuvânt din partea invitaţilor, depunere de coroane de flori la bustul lui Alexandru Vaida Voevod aflat în incintă, un moment artistic susţinut de elevii şcolii și prezentarea de către jandarmii clujeni a unor exerciţii  demonstrative de autoapărare  şi  cu câinii de serviciu.

La manifestări au participat Mons. Mihai Todea, vicar general eparhial de Cluj-Gherla, prof.univ.dr. Mircea Vaida Voevod, nepotul lui Alexandru Vaida Voevod, general în retragere Gheorghe Pitica, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război Cluj, reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Cluj.


Cine a fost Alexandru Vaida Voevod?

Alexandru Vaida Voevod s-a născut la data de 27 februarie 1872 în localitatea Olpret (Bobâlna, jud. Cluj) într-o veche familie românească de voievozi din ţinutul someşan, înnobilată la 15 noiembrie 1627 de către principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen.

Acesta a avut o contribuţie deosebit de importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea a supus atenţiei celorlalţi lideri ai Partidului Naţional Român celebra « Declaratie de independenţă », citită de către Alexandru Vaida - Voevod în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie. La 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Naţională de la Alba lulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai românilor „din Transilvania, Banat şi Tara Ungurească" au votat Rezoluţia Unirii care ,,decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România."

Ultimele Stiri
abonare newsletter