Actualitate

Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, cetăţean de onoare al judeţului Cluj

Ionel Haiduc, una dintre personalităţile de marcă ale vieţii ştiinţifice şi academice clujene şi preşedintele Academiei Române va primi titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj - “Clujean de onoare”.

Proiectul de hotărâre va fi votat în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean Cluj. Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj - “Clujean de onoare” academicianului Ionel Haiduc a fost propus de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Născut în Cluj-Napoca, în 9 mai 1937, Ionel Haiduc a urmat studiile primare la școala „Ioan Bob” şi apoi la „Colegiul Național Emil Racoviță”, unde a fost șef de promoție.


Ulterior, a absolvit Facultatea de Chimie a Universității din Cluj în anul 1959. În anul 1959, a fost licenţiat în chimie la Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1959 a început să predea chimia anorganică la Universitatea Babeş-Bolyai, dar şi la universităţile din Georgia (SUA), Singapore, Santiago de Compostela (Spania), Mexico (Mexic), San Carlos (Brazilia), Magdeburg (Germania), El Paso (SUA) sau Gottingen (Germania), unde a activat ca profesor vizitator.


A deţinut, pe rând, funcţiile de prorector şi rector al Universităţii "Babeş-Bolyai" şi vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor.

Între anii 1995 şi 2006 Ionel Haiduc a fost preşedintele filialei Cluj a Academiei Române, între 1998 şi 2000 preşedinte al Colegiului Consultativ al Agenţiei Naţionale pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Inovare (ANSTI) şi vicepreşedinte al Academiei Române. A fost şi vicepreşedintele Institutului Cultural Român, iar în 2006 a fost ales în înalta funcţie de preşedinte al Academiei Române.


Ionel Haiduc a creat un nou domeniu ştiinţific, chimia supramoleculară organometalică, pentru care a fost apreciat şi omagiat de Jean-Marie Lehn, laureat al premiului Nobel în domeniul chimiei în 1987. Acesta l-a felicitat pe marele chimist pentru că a purtat “flacăra chimiei supramoleculare în încă un domeniu”.

Ionel Haiduc a primit numeroase distincţii, decoraţii şi medalii: Academia Ungară de Ştiinţe, Filiala Debrecen (1999), Ordinul “Steaua Romaniei” în rang de Mare Ofiţer, acordat de Preşedintele României (2000), Ordinul “Steaua Romaniei” în grad de Mare Cruce, acordat de Preşedintele României, Crucea Transilvaniei, acordată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Ordinul de Onoare al Republicii Moldova, acordat de Preşedintele Republicii Moldova (2006), Crucea Casei Regale a României (2008), Medalia "Pro Colaboratione", Medalia Pushkin, acordată de Preşedintele Federaţiei Ruse şi Medalia de aur “Dimitrie Cantemir” a Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (2007).


Înmânarea diplomei de Cetăţean de Onoare al Judeţului – „Clujean de Onoare” şi a însemnelor distinctive ale acestui titlu urmează a se realiza în cadrul unei ceremonii publice organizate în acest sens de către Consiliul Judeţean Cluj.

abonare newsletter