Actualitate

Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, la DNA, în dosarul "Carpatica"

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat în dosarul "Carpatica", în care sunt urmăriţi penal omul de afaceri Ilie Carabulea, Laura Chiţoiu, Marian Mârzac şi Radu Mustăţea.

Dan-Radu Ruşanu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 9.30, fiind citat de anchetatori în dosarul "Carpatica, informează Mediafax.

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.


În dosarul "Carpatica", Ilie Carabulea este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la uz de fals.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal din 28 ianuarie, pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).


Pentru a se asigura de rezultatul favorabil în urma interviului susţinut de către Ina Crudu, Laura Chiţoiu ar fi modificat componenţa comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe Crudu nu îi vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcţiei de director general al SC Carpatica Asig SA.

Anchetatorii au stabilit că Marian Mîrzac a intervenit la Laura Chiţoiu nu doar pentru a schimba data interviului din 10 iulie în 19 iunie 2013, ci şi pentru ca aceasta din urmă să modifice structura comisiei de examinare, astfel încât persoanele desemnate să nu pună întrebări incomode şi să asigure rezultatul pozitiv al acestei examinări în cazul Inei Crudu.


Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig şi membru neexecutiv în cadrul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, relatează aceeași sursă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter