Actualitate

Noi VIOLENŢE LA KIEV: Bilanţul oficial a ajuns la cel puţin 28 de morţi şi 20 de poliţişti răniţi

Violenţele s-au reluat joi la Kiev, unde un fum dens a invadat Piaţa Independenţei, în timp ce apeluri la consolidarea baricadelor se aud peste tot. Protestatarii au determinat forţele de securitate să se retragă din Piaţa Independenţei, în timp ce poliţia susţine că 20 dintre agenţii săi au fost răniţi. Bilanţul violenţelor a ajuns la 28 de morţi şi 287 de persoane spitalizate, a anunţat Ministerul ucrainean al Sănătăţii.

Potrivit surselor oficiale, poliţiştii ar fi fost împuşcaţi în timp ce încercau să controleze mulţimea formată din aproximativ 3.000 de protestatari, conform Mediafax.

"Se trag focuri de armă în poliţie din clădirea Conservatorului care domină Piaţa Independenţei", precizează serviciul de presă al Ministerului de Interne. Clădirea este ocupată de manifestanţi.


Zgomote puternice, provenind probabil de la lucrările de construire a baricadelor, şi strigăte se aud permanent în piaţă, relatează Russia Today, în pagina electronică. Potrivit aceleiaşi, surse, există informaţii cu privire la noi ciocniri în pofida armistiţiului. Protestatarii şi poliţia din centrul Kievului aruncă unii în alţii cu fumigene şi grenade asurzitoare.

Cel puţin 28 de persoane au murit în urma violenţelor din ultimele două zile, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, în timp ce alte 445 au solicitat îngrijiri medicale. Printre răniţi se află doi străini.


Ministerul a precizat într-un comunicat postat pe site-ul său de Internet că patru tineri cu vârste mai mici de 18 ani şi doi cetăţeni străini figurează printre răniţii violenţelor de marţi seara din capitala ucraineană.

În plus, negocierile dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi opoziţie urmau să fie reluate la ora 09.00 (09.00 ora României), a anunţat agenţia UNIAN, citând pagina de Facebook a Euromaidan (numele conflictului şi protestatarilor). Aceasta va fi a şaptea rundă de negocieri, după ce Ianukovici a refuzat categoric, miercuri, să vorbească despre demisia sa sau participarea UE şi Statelor Unite la negocieri. Pe de altă parte, opoziţia refuză participarea Rusiei la negocieri.


Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat un "armistiţiu" cu opoziţia înainte de sosirea la Kiev, joi, a diplomaţilor europeni şi a unui oficial rus de rang înalt.

abonare newsletter