Actualitate

Cum va arăta fostul cinematograf Dacia după modernizare

Modernizarea fostului cinematograf Dacia costă 4 milioane lei şi vor fi realizate lucrări capitale care vor dura un an.

În şedinţa de Consiliu Local de joi, se va discuta proiectul de hotărâre privind realizarea de reparaţii capitale la clădirea care a adăpostit cinematograful Dacia din cartierul Mănăştur. Consilierii locali urmează să voteze indicatorii tehnico-economici, iar apoi urmează restul etapelor până la începerea lucrărilor propriu-zise.

În prezent, clădirea este foarte degradată din cauza neutilizării îndelungate şi a incendiilor cauzate de oamenii străzii care se adăposteau frecvent în interiorul imobilului. “Aceasta necesită lucrări de reparaţii capitale precum: tencuieli, zugrăveli, pardoseli, schimbare tâmplărie, obiecte sanitare, instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire, eventuale consolidări şi dotări specifice destinaţiei imobilului”, se arată în proiectul de hotărâre.


Clădirea a fost construită în anul 1981, are o suprafaţă utilă de peste 1.300 mp şi are un regim de înălţime subsol plus parter plus un etaj. După 1989 imobilul a funcţionat, un timp, ca cinematograf, apoi discotecă, după care s-a intrat într-o perioadă în care nu a mai fost utilizat deloc.

Săli de cinema şi spaţii pentru expoziţii

Potrivit proiectului de hotărâre, după încheierea lucrărilor de modernizare, clădirea va adăposti următoarele spaţii majore: sala mare care este formată din cinematograf, spaţiu multifuncţional pentru piese de teatru, conferinţe, vestiare pentru actori; sala mică, formată din Centrul Inteligenţei, adică un centru dedicat copiilor şi tinerilor care vor putea urma cursuri gratuite de şah, bridge, go, scrable, vor avea loc competiţii naţionale de şah. Pe lângă cele două săli, în clădire va fi amenajat şi un spaţiu pentru recepţii, expoziţii, zonă de alimentaţie publică, toalete.


Documentaţia de avizare a lucrărilor a fost întocmită de firma SC Micosty Proiect SRL din Botoşani. Valoarea lucrărilor este de aproape 4 milioane lei şi vor fi realizate în termen de un an.

Primăria a intrat în posesia clădirii anul trecut

Primăria Cluj-Napoca s-a judecat timp de trei ani pentru a câştiga dreptul de proprietate asupra spaţiului care a găzduit cinematograful Dacia. După mai multe procese, acest drept a fost câştigat anul trecut, astfel că autorităţile locale au putut începe demersurile pentru reabilitarea imobilului. În primăvara lui 2013, au fost realizate lucrări de curăţare şi deratizare a spaţiului, iar apoi a urmat licitaţia pentru proiectare.


Deşi, iniţial primarul Emil Boc a anunţat că lucrările pentru modernizarea clădirii se vor încheia la începutul anului 2014, termenul a fost devansat cu cel puţin un an.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter