Actualitate

UPDATE: Un avion etiopian A FOST DETURNAT către Geneva. O persoană a fost arestată!

Un avion al companiei Ethiopian Airlines care se deplasa de la Addis Abeba către Roma a aterizat la Geneva, după ce ar fi fost deturnat, relatează luni BBC News Online.

UPDATE 11.00

Autorul deturnării avionului companiei Ethiopian Airlines a fost copilotul, au anunţat autorităţile elveţiene. Pasagerii avionului nu au ştiut că acesta a fost deturnat.

Pasagerii avionului companiei Ethiopian Airlines nu au ştiut că aeronava lor a fost deturnată, ei crezând că au aterizat la Milano, au anunţat autorităţile elveţiene luni, într-o conferinţă de presă organizată pe aeroportul din Geneva, relatează site-ul 20min.ch.


Pasagerii au înţeles că sunt la Geneva după ce au văzut inscripţia aeroportului. 

Autorităţile au anunţat că autorul deturnării a fost copilotul. Acesta nu a avut arme şi pur şi simplu a cerut ca avionul să aterizeze acolo unde voia.Bărbatul "are 30 de ani şi a cerut azil în Elveţia", au precizat autorităţile, adăugând că acesta este în custodia poliţiei judiciare şi va fi interogat.


Aeronava a fost escortată de două avioane de luptă pentru a ateriza.

Bărbatul, în vârstă de 31 de ani a afirmat că "se simte ameninţat" în ţara sa şi a cerut azil politic în Elveţia, potrivit lui Bertrand Stämpfli. El a declarat că a profitat de momentul în care comandantul a mers la toaletă pentru a se închide în cabină.


Poliţia elveţiană a confirmat, luni, că un avion al companiei Ethiopian Airlines, care se deplasa pe ruta Addis Abeba - Roma, a fost obligat să aterizeze pe aeroportul din Geneva după ce a fost deturnat, adăugând că unul dintre autorii deturnării a fost arestat, relatează BBC News Online, preluat de Mediafax.

Poliţia din Geneva a confirmat că avionul a aterizat neplanificat în oraşul elveţian la ora 06.00 (07.00 ora României). Nimeni nu a fost rănit, iar situaţia este "sub control".


Aeroportul din Geneva a fost închis.

Potrivit postului de televiziune Sky News, avionul, un Boeing 767, a fost "obligat să se îndrepte" către Geneva.


Zborul 702, care plecase din Addis Abeba la ora locală 00.30 (23.30 ora României), urma să ajungă în capitala italiană, Roma, la ora locală 04.40 (05.40 ora României).

Un pasager care urma să se îmbarce către Bruxelles nu a putut intra în aeroport luni dimineaţa, relatează site-ul elveţian 20min.ch. "Pista era stropită cu spumă", a explicat el, fără alte precizări. O altă pasageră, care se îmbarca spre Roma la bordul unui avion easyJet, a aflat despre deturnarea unui avion de la un stewart al companiei low-cost.

După ce s-a rotit deasupra Genevei, avionul a aterizat fără probleme, iar în prezent este imobilizat pe pistă.

Un purtător de cuvânt al aeroportului a confirmat luni pentru agenţia ATS că un avion a fost deturnat în timpul zborului şi obligat să aterizeze pe aeroportul din Geneva, fără a oferi alte precizări. Compania Ethiopian Airlines a anunţat, la rândul său, că una dintre aeronavele sale a fost "constrânsă să se îndrepte" către Geneva. Toţi pasagerii şi membrii echipajului sunt nevătămaţi, a precizat compania etiopiană. Acestora li se acordă asistenţă medicală şi psihologică pe aeroportul Cointrin din Geneva, care a fost închis până la noi ordine.

Unii dintre pasageri sunt percheziţionaţi şi audiaţi, a precizat purtătorul de cuvânt. Autorităţile aeroportuare fac tot posibilul pentru a le găsi o cursă către Roma, destinaţia lor iniţială. Pentru moment nu se ştie care sunt revendicările exacte ale celui sau celor care au deturnat avionul. Potrivit primelor informaţii însă, aceştia ar fi cerut azil politic în Elveţia.

Avionul ar fi fost deturnat în timp ce survola Sudanul.

Etichete: geneva
Ultimele Stiri
abonare newsletter