Actualitate

Traian Băsescu vrea o intervenţie de urgenţă a OSCE în Transnistria

Președintele Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în formatul “5+2”, pentru rezolvarea situaţiei create.

Președintele Băsescu Președintele Băsescu

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a luat act cu profundă îngrijorare de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, 5 februarie, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului ‘Lucian Blaga’ din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei. Cei trei reprezentanţi ai liceului de limba română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova. Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor”, se arăta într-un comunicat postat, miercuri, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, Traian Băsescu e de părere că reţinerea reprezentaţilor liceului de limba română reprezintă “o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria”.


“Ca atare, domnul preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create”, se mai arăta în comunicat.

Directorul liceului cu predare în limba română ‘Lucian Blaga’ de la Tiraspol, Ion Iovcev, a fost reţinut miercuri de structurile de forţă transnistrene, a declarat la şedinţa guvernului de la Chişinău vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Eugen Carpov.


El a precizat că Iovcev şi contabilul liceului au fost miercuri la Chişinău, iar când au revenit în regiunea transnistreană, automobilul lor a fost oprit de reprezentanţii unei structuri militarizate din regiune, care au cerut să fie percheziţionat.

 

abonare newsletter