Actualitate

Erorile operaţiunii de salvare bezmetice din Munţii Apuseni

Există mai multe cauze care au făcut ca salvatorii să ajungă la supravieţuitori accidentului aviatic din Munţii Apuseni, abia după şase ore de la prăbuşirea avionului. Una dintre ele este aceea că organele competente (Romatsa şi ISU Cluj) nu au ştiut să identifice în timp util locul accidentului deoarece nu au ştiut cum să interpreteze datele transmise de medici.

Potrivit Evz.ro printre cauzele care au dus la întârzierea operaţiunii de salvăre a răniţilor a fost faptul "nu s-a respectat procedura standard, serviciul 112 nu a fost alertat şi s-a mers pe intervenţia personală a lui Raed Arafat şi a lui Burlui".

Conform legii, operaţiunile de căutare se declanşează din momentul apelului la 112. Aşa cum reiese, însă, din raportul privind accidentul aviatic, înaintat de vicepremierul Gabriel Oprea, cei care au aflat primii au fost tatăl copilotului Răzvan Petrescu şi secretarul de stat Raed Arafat.


Primul a fost sunat, la ora 16.01, de fiul său, iar al doilea a aflat de la doctorul Irinel Popescu, pe care îl apelase medicul Radu Zamfir. Arafat a vorbit şi cu şeful IGSU, generalul de brigadă Ion Burlui, care a alertat ISU Alba şi ISU Mureş. Deși coordonatele geografice (pe care nimeni nu a știut să le interpreteze) fixau locul accidentului în județul Cluj!

Niciunul nu a apelat, însă, la 112, deşi aşa era procedura. A făcut-o tot doctorul Zamfir, la ora 16.26. Abia atunci, STS a informat Cancelaria Primului-Ministru şi toate ministerele care au competenţă de gestionare a unor situaţii de urgenţă, printre care MAI, MApN, Ministerul Transporturilor sau Ministerul Sănătăţii. 


O altă cauză a întârzierii operaţiuni de salvare este faptul că nu s-au anunţat toate organele competente precum MapN, care avea disponibilitatea de a participa cu forţe la acţiunile de căutare/salvare sau Centrul pentru Situaţii al Guvenului, aflat în subordinea lui Victor Ponta, care trebuiea să se implice în operaţiuni, ceea ce nu s-a întâmplat. "Scopul Centrului este asigurarea legăturii cu autorităţile administraţiei publice centrale, cu privire la situaţiile de urgenţă şi evenimentele deosebite care trebuie cunoscute la nivel guvernamental", se precizează în decizia respectivă, scrie aceeaşi sursă.

Victor Ponta trebuie să formeze un Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, mai informează Evz.ro


Organele competente aveau coordonatele dar nu au ştiut să le interpreteze

O altă cauză a întârzierii operaţiunii de salvare o reprezintă faptul că operatorii ISU Alba și ISU Cluj au avut coordonatele de localizare a victimelor accidentului aviatic din Munţii Apuseni, dar nimeni nu a știut să le interpreteze. Dovada o reprezintă un raport trimis de Romatsa Ministerului Transporturilor, mai spune Evz.ro.

În jurul orei 16.25, supervizorul de sală de la Romatsa a obţinut de la ISU Alba informaţia că există coordonatele georgrafice ale locului accidentului.Coordonatele erau stabilite cu ajutorul aplicaţiilor din telefonul mobil al medicului Radu Zamfir, care ţinea legătura cu ISU.


Mai jos este redată o conversaţie între Romatsa şi ISU Cluj şi una între ACC şi ISU Cluj din care reiese că organele competente în astfel de situaţii nu reuşesc să identifice locul accidentului aviatic din cauza faptului că nu ştiu să interpreteze cordonatele transmise de medici de la faţa locului.

18.51. Conversaţie între Supervizorul de Sală Romatsa şi ISU Cluj:

Supervizor sală: Vă salut, de la Centrul de Dirijare al Zborurilor


ISU Cluj: N-am uitat de dumneavoastră, dar încă nu au ajuns colegii acolo.

Supervizor sală: Dar coordonatele geografice le aveţi dumneavoastră de acolo?

ISU Cluj: Am.

Supervizor sală: Mi le spuneţi şi mie?

ISU Cluj: Un moment. Latitudine 46,6023, Longitudine 22,98421

Supervizor sală: Dar de unde le aveţi pe acestea?

ISU Cluj: De la STS.

Supervizor sală: Au un format care nu ne este familiar nouă. Când aveţi veşti vă rog să mă sunaţi.

19.01 Conversaţie între Supervizorul de Sală ACC şi ISU Cluj:

Supervizor sală: Spuneţi-mi coordonatele acelea pe care le-aţi transmis dumneavoastră sunt într-un format care nouă nu ne este familiar. Nu aveţi o transformare în format cu minute, secunde?

ISU Cluj: Nu.

Supervizor sală: Şi nu ştiţi cum se transformă?

ISU Cluj: Nu ştiu. Mie de la STS mi-au dat coordonatele astea".

Etichete: isu cluj romatsa
abonare newsletter