monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Washingtonul AVERTIZEAZĂ Beijingul împotriva instituirii unei noi zone de identificare aeriană

Statele Unite au avertizat vineri China împotriva unei tentative de a instaura în Marea Chinei de Est o nouă "zonă de identificare aeriană", care ar include insulele disputate de Vietnam.

sursa foto: mediafax.ro

Washingtonul deţine informaţii "neconfirmate, potrivit cărora China se pregăteşte să instaureze" o nouă zonă de identificare aeriană (ZAI), a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Marie Harf.

O astfel de iniţiativă ar fi calificată drept "acţiune provocatoare şi unilaterală, care ar duce la creşterea tensiunilor şi ar compromite grav angajamentul Chinei de a soluţiona pe cale diplomatică divergenţele geopolitice din regiune", a apreciat Harf, citat de mediafax.ro.


Cotidianul japonez Asahi Shimbun a relatat că oficiali chinezi din domeniul Apărării au pus bazele unui proiect de creare a unei noi zone aeriene, care ar include Insulele Paracel.

Acest mic arhipelag din Marea Chinei de Est se află sub controlul Beijingului, însă este revendicat de Hanoi.


China a instaurat în mod unilateral, la 23 noiembrie 2013, o "zonă de identificare a apărării aeriene" asupra unei părţi din Marea Chinei de Est. Acest spaţiu înglobează Insulele Senkaku, un arhipelag administrat de Japonia, dar revendicat de China sub numele Diaoyu.

Decizia Chinei a declanşat o adevărată furtună diplomatică în rândul anumitor vecini ai săi. Washingtonul, Tokyo şi Seulul au trimis pe rând avioane militare în zona controversată, transmiţând astfel mesajul că refuză să o accepte.


"Noi am spus clar că părţile trebuie să se abţină de la crearea unor astfel de zone sau de la alte decizii administrative care vizează teritoriilor disputate", a subliniat Harf.

Etichete: china Washington DC