Actualitate

ANP va sesiza instanțele în cazul eliberării a 400 deținuți, ca urmare a noilor coduri penale

Comisiile din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au analizat 30.887 dosare ale unor deținuți și vor sesiza instanțele de judecată, pentru ca acestea să se pronunțe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri penale.

"Conform HG nr. 836 din 30 octombrie 2013 și OUG 116 din 23 decembrie 2013, la nivelul tuturor unităților penitenciare s-au constituit și au funcționat comisii mixte, formate din judecători, procurori și personal administrativ. Acestea au avut sarcina de a evalua incidența legii penale mai favorabile în cazul tuturor persoanelor aflate în executarea pedepselor și a măsurilor educative privative de libertate, din perspectiva noilor reglementări penale și procesual penale", se arată într-un comunicat al ANP, citat de agerpres.

Astfel, până la data de 30 ianuarie 2014, comisiile au analizat un număr de 30.887 dosare ale persoanelor private de libertate.


Urmare a acestei analize, s-a constatat că se impune sesizarea instanțelor de judecată, pentru ca acestea să se pronunțe asupra eventualei încetări a executării pedepsei privative de libertate, pentru un număr de aproximativ 400 de cazuri.

"Înaintăm această cifră sub rezerva că, potrivit legii, modificarea unei pedepse ori a unei măsuri educative definitiv aplicate reprezintă atributul exclusiv al instanței de judecată, comisiile având doar sarcina de a sesiza instanțele competente în situațiile în care apreciază că se impune modificarea sancțiunii, ca urmare a succesiunii în timp a legilor penale", precizează ANP. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter