Actualitate

Monica Macovei: Infractorii vor scăpa de unele infracțiuni dacă intră în vigoare Codul Penal

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a explicat care sunt implicațiile intrării în vigoare, chiar și pentru câteva ore a Codului Penal.

Europarlamentarul PDL, Monica Macovei Europarlamentarul PDL, Monica Macovei

“Intrarea în vigoare a Codului penal, chiar și pentru câteva ore, va avea consecința aplicării legii mai favorabile, ceea ce înseamnă că infractorii vor scăpa de tot sau mai ușor pentru unele infracțiuni, unde pedepsele sunt mai mici și deci termenele de prescriptie mai scurte. Pericolul cel mai mare privește infracțiunile împotriva patrimoniului.”, explică europarlamentarul PDL.

Ea mai spune că Ministerul Justiției și Guvernul au soluțiile propuse de DNA și DIICOT și sunt obligate să țină seama de acestea și să le promoveze prin Ordonanță de Urgență, pentru a nu împiedica anchetele în curs și pe cele viitoare si pentru a nu scăpa de pedepse pe cei care au comis infracțiuni, mai ales cei cercetați sau deja condamnați pentru infracțiuni împotriva patrimoniului.


“Dacă Guvernul nu este capabil să facă aceste modificări astăzi, atunci trebuie în mod obligatoriu să amâne prin Ordonanță de Urgență intrarea in vigoare a Codurilor penal și de procedură penală până la adoptarea modificărilor propuse de sistemul judiciar”, arată Macovei.

Europarlamentarul atrage atenția și asupra faptului că dispoziţiile referitoare la efectuarea urmăririi penale in personam sunt neclare cu privire la momentul la care trebuie să îi fie adusă la cunoștință suspectului această calitate, ceea ce ar atrage imposibilitatea folosirii tehnicilor speciale de investigație.


“Reglementarea a fost criticată de către practicieni întrucât poate fi interpretată în sensul că persoana cercetată devine suspect și trebuie anunțată în momentul în care există indicii rezonabile că a săvârșit o infracțiune, ceea lipsește de eficiență metode de investigație precum interceptarea comunicațiilor sau folosirea investigatorilor sub acoperire”, susține Macovei, care reamintește că interceptarea comunicațiilor și alte mijloace de supraveghere secretă sunt mijloace normale de investigație în toate statele democratice.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter