Actualitate

Medicii răniţi în accidentul aviatic din Apuseni nu au pretenţii civile

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că medicii răniţi în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni şi care sunt internaţi la Cluj au fost audiaţi în calitate de martori, după ce au decis că "nu au niciun fel de pretenţii civile".

Procurorul Augustin Lazăr a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că procurorii i-au audiat pe medicii răniţi în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, care sunt internaţi la Cluj-Napoca, în calitate de martor, după ce aceştia au decis "că nu au de pretenţii civile", informează Mediafax.

"Procedura este aşa: procurorii au întrebat medicii dacă se constituie parte civilă şi cer pretenţii sau nu, iar ei au decis că renunţă la pretenţii materiale şi vor să fie audiaţi în calitate de martor. Au fost de acord să fie audiaţi în calitate de martor, ceea ce s-a şi realizat. (…) De asemenea, reprezentanţi ai ISU Alba au fost audiaţi la Alba Iulia în calitate de martori. Apoi, au fost depuse la dosar documentele relevante pentru clarificarea circumstanţelor accidentului, cum ar fi jurnalul de acţiune ISU. De la toate unităţile care au acţionat se vor depune jurnalele de acţiune pentru a se vedea modul în care au fost efectuate activităţile de către fiecare dintre aceste acţiuni", a mai spus Lazăr.


Întrebat dacă ulterior medicii se mai pot constitui ca parte civilă în proces, Lazăr a răspuns că procedura prevede că acest lucru se poate face până la primul termen în instanţă.

Procurorul Augustin Lazăr a mai spus că, din informaţiile pe care le are, copilotul nu a fost încă audiat, pentru că starea acestuia de sănătate nu a permis şi că procurorii care cercetează cazul au audiat până acum mai multe categorii de persoane care cunosc circumstanţele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului.


"Ancheta a continuat prin audierea mai multor categorii de persoane care cunosc circumstanţele în care a avut loc accidentul sau care au luat parte la salvarea victimelor la locul accidentului, respectiv au fost audiaţi în calitate de martori personal ISU, jandarmi, medici de urgenţă, personal silvic. De asemenea, localnicii care au ajuns la locul accidentului şi au contribuit la salvarea victimelor. Aş putea să vă spun că până în prezent au fost audiate peste 20 de persoane în calitate de martor şi în continuare se vor efectua audieri până spre sfârşitul săptămânii când sperăm să încheiem cu audierile în zona Cîmpeni - Alba Iulia şi să putem efectua o evaluare a mijloacelor de probă în dosar", a mai spus Lazăr.

El a adăugat că, în paralel, se efectuează examinări pentru mijloacele materiale de probă, fiind ridicate de la faţa locului diverse obiecte, fragmente, bunuri aparţinând victimelor.


"Ele au fost introduse în colete, care sunt sigilate şi care sunt ţinute la dispoziţia specialiştilor pentru examinare. Pe baza acestor examinări, se va putea face o evaluare către sfârşitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare. Aş dori să precizez că instrumente cum sunt aparatul GPS şi staţia ELT, împreună cu cele două antene, au fost ridicate, conservate şi ele vor fi supuse examinării unor laboratoare de specialitate", a afirmat Augustin Lazăr.

Ultimele Stiri
abonare newsletter