monitorulcj.ro Menu
Actualitate

LA MULȚI ANI Florin Piersic! Actorul clujean împlinește azi 78 de ani!

Actorul clujean Florin Piersic

Florin Piersic, unul dintre cei mai mari actori români împlineşte luni 78 de ani. Chiar și la această vârstă actorul clujean eset la fel de energic ca în vremurile de altădată, iar publicul pur şi simplu îl adoră. Redacția Monitorul de Cluj îi urează actorului LA MULȚI ANI!

Actorul clujean s-a născut pe data de 27 ianuarie 1936 din părinți bucovineni. De-a lungul întregii sale cariere a jucat dramă, comedie, tragedie, figuri istorice dar și haiduci

 A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC, astăzi UNATC), promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci sau Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului. Are o bogată activitate teatrală la Teatrul Național din București).


Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în ceea ce privește filmele istorice în Neamul Șoimăreștilor din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut De-aș fi Harap Alb (1965), regizat de marele regizor Ion Popescu-Gopo.

Printre rolurile celebre din filme sunt de menționat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea sau Mărgelatu. Apariția în două dintre episoadele telenovelei Lacrimi de iubire a crescut ratingul acesteia și astfel regizorul s-a văzut nevoit să utilizeze talentul lui Piersic și în alte episoade.


A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Actorul Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.