Actualitate

Clujul le face cu ochiul imigranților

Municipiul Cluj-Napoca şi caspitala Bucureşti sunt preferate de străinii care vin în România.

Clujul le face cu ochiul imigranților Clujul le face cu ochiul imigranților

Oraşele Cluj-Napoca şi Bucureşti sunt preferate de migranţii care ajung în România şi atrag mulţi tineri pentru că sunt recunoscute ca două centre universitare importante, a declarat joi, la o conferinţă de presă, Maria Voica, coordonatorul proiectului „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”, derulat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).

Cele două oraşe sunt urmate de Braşov, Piteşti, Târgu Mureş, Sibiu, Timişoara şi Oradea. Tinerii străini care vin la studii în România provin mai ales din Republica Moldova, Turcia, Siria, Nigeria şi Tunisia.


În cadrul proiectului amintit au fost consiliate peste 700 de persoane din 57 de state terţe. Potrivit cercetării efectuate, facultăţile pe care migranţii le vizează sunt cele de Medicină, Studii economice şi Politehnice.

„Domeniile spre care migranţii se îndreaptă sunt de cele mai multe ori cele de comerţ şi s-a reuşit încadrarea pentru 10%. Centre de informare a străinilor devin resurse importante pentru restul migranţilor. 40% sunt persoanele venite la studii, restul vin în scop de muncă sau reîntregirea familiei”, a spus Voica.


Câți străini cu drept de ședere găzduiește România?

În România sunt circa 60.000 de cetăţeni străini cu drept de şedere, iar cu o formă de protecţie sunt 10.000. Statistic, în 2013, peste 2.000 de străini au solicitat şedere cu un anumit scop şi au primit autorizaţii de muncă.

„Proiectul îşi propune să sprijine integrarea migranţilor prin oferirea de informaţii, consultanţă, prin îmbunătăţirea colaborării cu instituţiile statului român. Se derulează până în 2015 şi se dezvoltă în 15 oraşe din ţară”, a mai spus Voica.


Prima etapă a proiectului a fost în iulie 2012 - iulie 2013 şi, în momentul de faţă, se derulează etapa a II-a de implementare, care a început în august anul trecut şi se va încheia în iunie 2014.

Proiectul se desfăşoară şi în judeţele adiacente celor 15 oraşe şi acoperă practic toată ţara cu informaţii şi asistenţă specifică pentru persoanele cu şedere legală în România, a adăugat Maria Voica.


De unde vin migranții?

Primele cinci ţări care au cel mai mare număr de migranţi în România sunt Republica Moldova, Turcia, Siria, şi India.

La nivelul acestor ţări, 68% dintre migranţi au cerut informaţii pentru studii, 7% pentru găsirea unui loc de muncă, 3% pentru întregirea familiei. Dintre persoanele informate, 44% au fost femei şi 56% - bărbaţi.


În topul ţărilor de origine ai căror beneficiari au primit asistenţă medicală sau juridică se află Siria - 24%, Republica Moldova - 18% şi Pakistan - 6%.

Bugetul proiectului este de trei milioane lei şi este implementat de OIM în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel.

Ce spun imigranții?

La conferinţa de prezentare a proiectului, doi migranţi care au reuşit să se integreze în România au mărturisit presei despre dorinţa lor de a rămâne în ţara noastră.

Un cetăţean de origine chineză a afirmat că a venit în România pentru că i-a plăcut ospitalitatea şi deschiderea poporului român faţă de China, cunoscând relaţiile tradiţionale între cele două ţări.

La rândul său, cetăţeanul sirian a cerut mai multă solidaritate din partea românilor faţă de migranţii, subliniind şi unele aspecte neplăcute pe care unii cetăţeni sirieni le percep în ţara noastră. El a făcut referire la centrele de cazare şi lipsa de informare şi comunicare cu instituţiile statului român.

Ultimele Stiri
abonare newsletter