Actualitate

Poliția Română: Sistemul folosit de IGPR nu putea să localizeze semnalul transmis de aeronavă

Sistemul de localizare a terminalelor GSM folosit de IGPR la identificarea suspecţilor care au comis infracţiuni grave nu este prevăzut pentru situaţii de urgenţă şi "nu putea, în niciun caz", să localizeze semnalul transmis de avionul care s-a prăbuşit în Apuseni, a spus şeful Poliţiei, Petre Tobă.

"Vreau să reiterez, încă o dată, faptul că sistemul nu este prevăzut pentru situaţii de urgenţă şi nu putea în niciun caz să localizeze semnalul transmis de acea aeronavă", a declarat, joi, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Petre Tobă, citat de Mediafax.

Întrebat de ce nu s-a comunicat până acum acest lucru, Petre Tobă a spus că prima dată, la solicitarea transmisă către IGPR, de la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, s-a decis să se dea un comunicat în care să se explice care sunt prevederile legale de folosire a acestui sistem.


"Noi am prezentat - pentru că aşa au fost şi solicitările - care este cadrul legal de folosire uzuală a acestui sistem. De altfel, sistemul a fost achiziţionat special, pe un fond european, pentru identificarea principalilor suspecţi care au comis infracţiuni grave, iar aceasta este destinaţia pentru care a fost achiziţionat. Acum v-am explicat că, inclusiv din punct de vedere tehnic, sistemul nu ar fi putut să facă această localizare", a precizat Petre Tobă.

Şeful Poliţiei Române a mai spus că în intervenţia din Munţii Apuseni au fost implicaţi peste o sută de poliţişti, 20 de echipaje speciale, echipe canine care au plecat de la "şcoala de câini de la Sibiu" pentru a sprijini activitatea de căutare.


"După cum foarte bine cunoaşteţi, echipa de cercetare de la faţa locului a fost una a Inspectoratului General al Poliţiei Române", a precizat Petre Tobă.

Întrebat de unde au primit poliţiştii trimişi în teren informaţii de localizare a aeronavei, Petre Tobă a spus că întreaga activitate la nivel teritorial a fost coordonată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care are atribuţii în astfel de situaţii.


"Poliţia Română este o unitate de sprijin. Noi am sprijinit cu efective, cu autospeciale, cu echipele de specialişti de la criminalistică, cu echipajele canine, pentru a putea identifica, eventual a găsi mai uşor locul în care s-a prăbuşit această aeronavă", a adăugat Petre Tobă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter