Actualitate

ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni: Echipajele medicale au plecat spre zona accidentului la 30 de minute de la acesta

Medicii specializaţi în urgenţe au fost alertaţi şi au plecat spre locul accidentului de luni după-amiază din Apuseni la aproximativ 30 de minute de la producerea acestuia, însă, din cauza localizării cu întârziere a victimelor, au acordat primul ajutor de-abia după mai bine de cinci ore.

Coordonatorul SMURD Cluj, dr. Adela Golea, a refăcut, pentru MEDIAFAX, filmul intervenţiei medicale de urgenţă la accidentul aviatic din Munţii Apuseni, precizând că au fost trimise în zona unde s-a prăbuşit avionul 13 maşini, fiecare echipă de căutare pe munte a avut în componenţă câte un medic şi a fost mobilizat, inclusiv pentru spital, personal aflat atunci în afara programului.

"Anunţul oficial privind accidentul ne-a fost transmis la ora 16.15-16.20, zona indicată fiind Beliş-Poiana Horii, spre zona de graniţă cu judeţul Alba. În acel moment, au fost alertate echipajele din judeţele Cluj, Mureş, Bihor şi Alba", a relatat dr. Golea.


Astfel, spre zona accidentului au pornit, din judeţul Cluj, o maşină pentru victime multiple cu patru locuri, una de tip B (echipaj de prim ajutor) şi trei cu medic de urgenţă. O altă maşină pentru victime multiple, cu patru locuri, precum şi una de comandă au plecat din Mureş, iar din Bihor, trei maşini, respectiv una de terapie intensivă şi două de tip B, cu paramedici şi asistenţi. De asemenea, Alba a trimis o maşină de terapie intensivă cu medici şi două maşini de serviciul de ambulanţă.

Coordonatorul SMURD Cluj a subliniat că toate aceste echipaje au venit pregătite din direcţii diferite şi s-au oprit la circa un kilometru de locul accidentului.


Maşinilor medicale li s-au alăturat, potrivit dr. Golea, zece maşini de tip off-road.

"Putem spune că toate echipele de căutare aveau în componenţă câte un medic. Deviza a fost 'câţi răniţi, atâţia medici'. De aceea, şapte doctori au plecat spre locul accidentului, astfel încât fiecare bolnav să poată primi rapid primul ajutor", a explicat Adela Golea.


După ce victimele au fost găsite de un pădurar, la aproximativ cinci ore de la accident, medicii au ajuns şi ei, în sfârşit, la cei pentru care fuseseră mobilizaţi.

Primul care a venit în contact cu răniţii a fost medicul de anestezie şi terapie intensivă (ATI) din Bihor, care era însoţit de o asistentă. "Apoi au fost rezidenta mea din Cluj şi un medic primar de la SMURD Cluj care lucrează de 20 de ani în acest sistem", a mai spus coordonatorul SMURD Cluj.


"Pupilele nu reacţionau, EKG era o bară. Atunci am declarat decesul"

Toate maşinile medicale la care au fost duşi răniţii erau încălzite la 25 de grade şi aveau, în plus, pături calde.


Două dintre victime - pilotul avionului, Adrian Iovan, şi studenta Aurelia Ion - nu au mai putut fi însă salvate.

În cazul studentei, medicii au făcute "reprize" de resuscitare atât la locul accidentului, cât şi în ambulanţă, dar, în final, s-au văzut nevoiţi să declare decesul.

"Legat de studenta care şi-a pierdut viaţa, pot spune că a fost adusă la ambulanţă. Am continuat resuscitarea, am aflat că s-au făcut manevre de resuscitare şi la faţa locului, dar datele erau contradictorii. Am continuat resuscitarea pentru că, în hipotermie, creierul care îşi scade activitatea are şansa de a-şi reveni, dacă trupul este încălzit. De aceea am încercat manevrele. Ceea ce am constatat era un abdomen destins care, din punctul nostru de vedere, era o suspiciune de hemoragie masivă sau leziune de tub digestiv. Pupilele nu reacţionau. Când am măsurat temperatura (corpului studentei - n.r.), era 18,6 grade Celsius, iar EKG era o bară. Atunci am declarat decesul, adica în maşina SMURD", a povestit dr. Golea.

La momentul în care medicii i-au preluat pe cei cinci supravieţuitori ai accidentului, la Spitalul Judeţean de Urgenţă totul era pregătit pentru preluarea acestora.

"Mai întâi, pacenţii au fost duşi, în funcţie de ceea ce noi am identificat ca diagnsotic pe durata transportului, la laboratoarele de imagistică, iar abia apoi duşi în Unitatea de Primiri Urgenţe, unde s-au recoltat analizeze şi au fost trasportaţi în ATI. S-a făcut bilanţ, s-au redus luxaţiile şi fracturile de femur, unde a fost cazul", a mai spus Adela Golea, despre misiunea de salvare de după accidentul din Apuseni.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Alexandra Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter