Actualitate

Activitatea instituțiilor privind accidentul aviatic din Apuseni va fi analizată de Guvern

Activitatea fiecărei instituții implicate în cazul accidentul aviatic de luni din munții Apuseni, în care pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion au murit, va fi analizată în ședința de miercuri a Guvernului. Sunt așteptate rapoarte complete privind măsurile și acțiunile derulate în scopul salvării victimelor evenimentului aviatic.

Guvernul anunța marți dimineață că premierul Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să prezinte până la ședința de miercuri a Executivului o informare despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în cazul operațiunilor de luni.

Potrivit Executivului, în cursul ședinței de miercuri va fi analizată activitatea fiecărei instituții implicate și vor fi luate măsurile care se impun.


La scurt timp, vicepremierul Gabriel Oprea anunța că a solicitat tuturor instituțiilor cu atribuții să transmită de urgență rapoarte complete privind măsurile și acțiunile derulate în scopul salvării victimelor evenimentului aviatic de luni.

Astfel, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății, Serviciul de Telecomunicații Speciale urmează să furnizeze date și informații complete referitoare la modul în care structurile responsabile au acționat.


Surse din MAI au declarat pentru Agerpres că ministrul de resort, Radu Stroe, ar fi fost marți după-amiază la sediul Guvernului pentru a-i prezenta vicepremierului Oprea o primă informare în acest caz.

IGPR, MApN, MAI și STS au reacționat marți cu privire la implicarea în cazul accidentului aviatic, ca replică la o serie de speculații apărute în presă.


Astfel, Poliția Română informa printr-un comunicat că sistemul utilizat de Direcția Operațiuni Speciale din IGPR cu ajutorul căruia se pot localiza terminalele GSM folosite de principalii suspecți de comiterea unor infracțiuni grave poate fi folosit doar în baza autorizării magistraților, în instrumentarea unor cauzelor penale.

IGPR mai preciza că în activitățile de căutare a victimelor accidentului aviatic au fost angrenați aproximativ 100 de polițiști, fiind folosite 21 de autospeciale.


De asemenea, din dispoziția șefului Poliției Române, Petre Tobă, o echipă de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, formată din ofițeri experți în accidente aviatice, s-a deplasat la locul incidentului în vederea efectuării de cercetări, sub coordonarea procurorilor criminaliști din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Totodată, în noaptea de luni spre marți, după identificarea victimelor, potrivit dispoziției inspectorului general s-au demarat procedurile de anunțare a familiilor persoanelor decedate de către polițiști și psihologi din cadrul DGPMB și IPJ Ilfov.


MApN preciza că în cazul accidentului aviatic de la Cluj pregătise două elicoptere IAR 330 M echipate cu chit MEDEVAC de la Câmpia Turzii și Gearmata pentru plecarea în misiune, însă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, aparatele de zbor nu au putut desfășura misiunea.

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Radu Stroe, informa că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va prezenta un raport detaliat cu privire la intervenția în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, pe care îl va prezenta și premierului Victor Ponta.

Cât privește faptul că respectivul zbor nu a fost efectuat cu aeronava SMURD, prezentată în urmă cu șase luni, Stroe a precizat că nu a fost folosită pentru că "este pentru salvare de oameni, nu pentru alte activități".

"Nu pot comenta cum își rezolvă problema Ministerul Sănătății", a spus Stroe.

Potrivit acestuia, localizarea epavei prăbușite în Munții Apuseni s-a făcut pe o rază de patru kilometri pătrați, iar "răspunsul" la această problemă se află la Serviciul de Telecomunicații Speciale — Cluj.

STS a reacționat și el, precizând prin intermediul unui comunicat de presă că localizarea avionului prăbușit luni s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informațiilor furnizate de operatorii de comunicații mobile, odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta.

Potrivit sursei citate, toate informațiile au fost puse la dispoziția instituțiilor care au participat la operațiunea de căutare și salvare.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au deschis un dosar având ca obiect accidentul aviatic petrecut luni, la limita teritorială dintre județele Alba și Cluj, în urma căruia au decedat pilotul și un medic rezident.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la locul accidentului s-a deplasat o echipă operativă, formată din procurori coordonați de Lazăr Augustin, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum și din ofițeri criminaliști de la inspectoratele de poliție din Alba și Cluj, specialiști ai Institutului de Criminalistică al Poliției Române, conduși de chestorul Gabriel Țâru, împreună cu inspectori din cadrul Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, în vederea efectuării cercetării la fața locului.

Marți, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, a declarat pentru Agerpres că echipa de procurori, ofițeri criminaliști și inspectori din cadrul Centrului de Investigații a Aviației Civile care a efectuat cercetări marți, la locul accidentului aviatic produs în Munții Apuseni, a adunat mijloacele materiale de probă, care au fost depuse în saci ce au fost sigilați, urmând să fie transportate la laboratoare specializate. Potrivit acestuia, aeronava nu dispune de o cutie neagră.

În ceea ce privește epava avionului, dacă condițiile meteorologice o vor permite, se va încerca scoaterea acesteia din zona împădurită în cursul zilei de miercuri, urmând să se găsească o soluție tehnică în acest sens, a menționat Lazăr.

Locul în care s-a prăbușit avionul va fi conservat și securizat în zilele următoare de către Jandarmeria Alba, pentru eventuale alte cercetări.

La fața locului au sosit și experți din cadrul Centrului de Investigații a Aviației Civile, experți din cadrul Institutului Criminalistic al Poliției Române, cercetările fiind conduse de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
O posibilă cauză a accidentului a fost prezentată de Aleodor Frâncu, președintele Romatsa. Acesta a declarat pentru Agerpres că accidentul aviatic de luni din Munții Apuseni ar putea să fi fost cauzat de o problemă tehnică apărută la aeronavă, însă concluziile oficiale ale anchetei vor fi prezentate în maximum 30 de zile.

"Romatsa realizează acum o analiză internă, revedem momentele zborului și timpii, precum și convorbirile cu pilotul. Avionul a plecat pe ruta București-Oradea, iar pilotul a reclamat condiții meteo favorabile givrajului și a cerut permisiunea să reducă altitudinea. Apoi comunicarea cu el s-a întrerupt când a ajuns la 2.000 de metri", a precizat Frâncu.

El a explicat că givrajul înseamnă că, la temperaturi joase, particulele de apă se transformă în gheață și se depun pe elice și pe alte echipamente ale avionului, schimbând greutatea aparatului de zbor și făcând mult mai dificilă controlarea lui.

Ultimele Stiri
abonare newsletter