Actualitate

Kabulul acuză serviciile secrete străine că s-ar afla în spatele atacului de vineri

Serviciile secrete străine se află "în spatele" atacului sinucigaş soldat cu 21 de morţi, vineri seara, la Kabul, a afirmat duminică după-amiază Consiliul de securitate naţională afgan, prezidat de preşedintele Hamid Karzai, o acuzaţie care pare să vizeze Pakistanul vecin.

Kabul acuză serviciie secrete că s-ar afla în spatee atacului de vineri. Sursa foto actualitati.net Kabul acuză serviciie secrete că s-ar afla în spatee atacului de vineri. Sursa foto actualitati.net

"Astfel de atacuri atât de complexe şi sofisticate nu pot fi doar opera talibanilor", a declarat preşedinţia afgană într-un comunicat. "Nu există îndoială că serviciile de informaţii străine (...) se află în spatele unor astfel de atacuri".

Pe de altă parte, circa 100 de persoane au defilat, duminică, pe străzile din Kabul arborând pancarte pe care se putea citi "Nu terorismului!" pentru a denunţa atacul de vineri seara, scrie Mediafax.


Participanţii s-au reunit mai întâi în faţa restaurantului vizat de atac, "Taverna Libanului", situat în centrul oraşului şi frecventat de diplomaţi, consultanţi, lucrători umanitari şi alţi reprezentanţi ai comunităţii de expatriaţi.

Ei au depus jerbe de flori la intrarea parţial distrusă a instituţiei. Un bărbat a jucat rolul unei victime şi a căzut pe şosea, ca lovit de gloanţe, după care o femeie a desenat simbolic silueta sa pe asfalt, cu vopsea albă.


"Suntem aici pentru a denunţa actul terorist care a avut loc la Kabul în urmă cu două zile", a declarat pentru AFP una dintre participante, Lailee Rahimi. "Vrem să aducem un omagiu victimelor şi să arătăm că afganii vor rămâne uniţi în faţa unor astfel de atacuri".

Manifestanţii au defilat apoi timp de o oră pe străzile capitalei afgane scandând sloganuri ce denunţă violenţele din această ţară devastată de o insurecţie sângeroasă.


Vineri seara, la scurt timp după ora 19.00 (16.30 ora României), un kamikaze s-a aruncat în aer în faţa uşilor blindate ale restaurantului. Profitând de confuzia creată de explozie. alţi doi atacatori înarmaţi au reuşit să intre în restaurant şi au deschis focul asupra clienţilor, înainte de a fi doborâţi de forţele speciale afgane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter