Actualitate

Şefa ÎCCJ: Este extrem de grav, ca premier, să afirmi că soluţiile în dosare se pronunţă pe ingerinţe politice

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei, Livia Stanciu, a declarat joi, la CSM, că afirmaţiile premierului Victor Ponta referitoare la dosarele aflate pe rolul ÎCCJ sunt "extrem de grave" şi nu pot conduce decât la decredibilizarea justiţiei şi la scăderea încrederii populaţiei în actul de justiţie.

"Faptul că premierul României, şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României să induci ideea că la ÎCCJ dosarele se judecă, mai exact, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea inculpaţilor este extrem de grav. Să faci afirmaţii că în aceste dosare soluţiile se pronunţă nu pe bază de probe, ci pe alte criterii, eventual pe ingerinţe politice în actul de justiţie, este de asemenea foarte grav", a afirmat Stanciu, citată de Agerpres.

Şefa ÎCCJ a susţinut că premierului "nu îi este permis" să facă declaraţii în timp ce se judecă un dosar şi nici să emită aprecieri cu privire la un inculpat.
"L-am auzit pe premier făcând aprecieri de genul 'eu nu mă pronunţ decât după ce hotărârile sunt definitiv pronunţate de către judecători'. Să îşi amintească de faptul că într-un interviu, pe care l-am auzit, de dată recentă, s-a pronunţat şi nu este pentru prima oară. Prima oară nu am intervenit, când a făcut afirmaţii în timp ce se judeca un dosar care viza un alt politician, respectiv Becali George, şi nu este permis premierului României să facă declaraţii într-un sens sau altul, să facă aprecieri cu privire la persoana unui inculpat, că, din punctul domniei sale, este un om extraordinar de bun, care a făcut mult bine societăţii, atâta timp cât dosarul acela se află pe rolul instanţei", a arătat Stanciu.


Ea a adăugat că premierul a făcut aceeaşi afirmaţie şi cu privire la Relu Fenechiu, care are dosar aflat pe rolul instanţei. "Să-i lase pe colegii judecători! Să nu mai facă afirmaţii de acest gen, care nu pot conduce decât la decredibilizarea justiţiei, la scăderea încrederii populaţiei în actul de justiţiei. L-am auzit tot pe premier spunând şi inducând ideea, o ideea gravă, că la ÎCCJ aceiaşi judecători pronunţă într-o fază procesuală în unanimitate o soluţie de achitare, după care aceiaşi judecători ai Secţiei penale, tot în unanimitate, pronunţă o soluţie de condamnare. Este extrem de grav", a subliniat preşedinta instanţei supreme.

Potrivit acesteia, judecătorii ÎCCJ sunt total nemulţumiţi de reacţiile premierului. "Cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă. Nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politicieni", a mai spus Stanciu.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter