Actualitate

FOTO - Refacerea faţadelor clădirilor din centru, promisă în 2013, începe anul acesta

La opt luni după ce a fost anunţat proiectul privind refaţadizarea clădirilor din centrul oraşului, s-a reuşit doar inventarierea acestora. Lucrările efective nu au început.

Conducerea Primăriei Cluj-Napoca numeşte refaţadizarea clădirilor din centrul municipiului “cel mai important proiect multianual de înfrumuseţare a oraşului”. Programul se va desfăşura până în anul 2018 şi presupune repararea faţadelor a 956 de imobile. Proiectul de hotărâre de Consiliu Local care prevede acest tip de lucrări a fost votat anul trecut în luna iulie. De atunci nu s-a făcut însă nimic concret, vizibil astfel că imobilele vechi reprezintă în continuare un pericol pentru clujeni din cauza bucăţilor de tencuială care se pot desprinde oricând. “S-a făcut inventarierea clădirilor, dar nu s-a lucrat efectiv la repararea acestora”, au precizat reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei. De asemenea, tot în 2013 s-a lucrat şi la inventarierea stării de degradare a clădirilor vizate.

Tot centrul împânzit de clădiri degradate

La o privire atentă, centrul oraşului nu oferă o privelişte tocmai plăcută turiştilor dornici să admire sau să fotografieze clădirile impresionante din punct de vedere arhitectonic. Imobile din care cade tencuiala sau cu pereţii roşi până la cărămidă sunt la tot pasul: pe bulevardul Eroilor, bulevardul 21 Decembrie 1989, străzile Napoca, I.C. Brătianu şi Baba Novac. Conducerea Primăriei recunoaşte că aceste imobile prezintă riscuri pentru cetăţeni. “Vorbim şi de riscuri pentru cetăţeni: clădirile sunt vechi şi am avut deja câteva cazuri în care s-au desprins bucăţi din tencuială”, se arată în raportul pe 2013 al primarului Emil Boc.


Refaţadizarea se va derula pe etape

Conform hotărârii de Consiliu Local, în perioada 2013-2014 trebuie inventariate şi reparate faţadele clădirilor de pe următoarele străzi: Matei Corvin, Vasile Goldiş, Piaţa Muzeului, Parcul I.L. Caragiale; Regele Ferdinand, Horea, Piaţa Gării, I.L. Caragiale; Memorandumului, 21 Decembrie 1989, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Mihai Kogălniceanu, Universităţii, Napoca, Piaţa Lucian Blaga, Petru Maior; Potaissa, Fortăreţei, Micu Klein.

În perioada 2015-2016, vor intra în reparaţii clădirile din zona străzii Cuza Vodă, Piaţa Mihai Viteazul, strada George Bariţiu, Emil Isac, Republicii. Până acum s-a făcut doar inventarierea străzilor care intră în proiectul de refaţadizare.


În perioada 2017-2018 vor fi refăcute faţadele clădirilor din centrul istoric care nu au fost analizate în primele etape.

Primăria va suporta o parte din cheltuieli

În total, în proiect vor fi cuprinse 956 de clădiri, iar Primăria va suporta 20% din contravaloarea lucrărilor. Pentru proprietarii care nu îşi permit să plătească deodată cei 80% care le revin, Primăria a pregătit un program de împrumut cu rambursare eşalonată, în termen de 10 ani. Procesul implică identificarea proprietarilor şi un dialog cu aceştia pentru a-şi asuma costurile de reabilitare, aşa cum prevede legea.


Repararea faţadelor clădirilor era sarcina proprietarilor, însă până acum majoritatea nu şi-au permis să facă astfel de lucrări din considerente financiare, majoritatea proprietarilor fiind persoane în vârstă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter