Actualitate

Cine va prezida cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes?

Singura femeie regizor care a câştigat trofeul Palme d'Or, pentru filmul "Pianul", va prezida juriul celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de la Cannes (14 - 25 mai).

Regizoarea neozeelandeză Jane Campion, va prezida juriul celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de la Cannes (14 - 25 mai), au anunţat marţi organizatorii.

"Este o mare onoare pentru mine să fiu aleasă pentru a prezida acest juriu. Şi, ca să spun adevărul, sunt foarte nerăbdătoare", a declarat într-un comunicat celebra cineastă în vârstă de 59 de ani.


În 2013, juriul festivalului a fost prezidat de regizorul american Steven Spielberg.

Jane Campion reprezintă un caz unic în istoria Festivalului de la Cannes. Este singura femeie care a obţinut trofee Palme d'Or atât pentru scurtmetraj, cât şi pentru lungmetraj: pe primul în 1986, pentru scurtmetrajul "Peel", iar al doilea în 1993, pentru lungmetrajul "Pianul". Acest film i-a adus şi Oscarul pentru cel mai bun scenariu, în timp ce Holly Hunter a câştigat pentru rolul din acest film premiul pentru interpretare pe Croazetă şi Oscarul pentru cea mai bună actriţă.


"Cineast major şi un pionier neobosit", potrivit organizatorilor, Jane Campion este, totodată, prima femeie-regizor care va prezida juriul de la Cannes.

Precedentele femei care au prezidat juriul de pe Croazetă au fost actriţe - Isabelle Huppert în 2009, Isabelle Adjani în 1997 şi Liv Ullmann în 2001.


"Cannes este un loc legendar şi surprinzător, în care actorii se relevă, filmele îşi găsesc producătorii şi carierele încep. Ştiu acest lucru: mi s-a întâmplat chiar mie!", a adăugat Jane Campion.

Provenind dintr-o familie de artişti, Jane Campion a studiat antropologia, apoi pictura, înainte de a se orienta spre cinematografie.


În 2013, cineasta neozeelandeză a revenit la Cannes pentru a prezida juriului secţiunii Cinéfondation şi al celei de scurtmetraje.

Jane Campion a impresionat în 2013 şi în domeniul televiziunii, unde a obţinut un mare succes în rândul publicului şi al criticilor de specialitate cu ajutorul serialului "Top of the Lake", o coproducţie americano-australo-britanică, pe care a regizat-o şi a turnat-o în Noua Zeelandă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter