Actualitate

Primele linii de transport metropolitan, funcţionale de astăzi

Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca (fostul RATUC) a prins deocamdată doar traseele mai puţin bănoase. Operatorii privaţi au câştigat "potul cel mare": Floreşti şi Apahida.

Clujenii care fac naveta din Feleacu, Vâlcele şi Gheorgheni în Cluj-Napoca au la dispoziţie, începând din această dimineaţă, autobuze ale CTP Cluj-Napoca. Practic, aceste trei linii sunt primele trasee de transport public în zona metropolitană. Autobuzele pleacă din Piaţa Cipariu şi circulă de luni până sâmbătă din jumătate în jumătate de oră, cu excepţia intervalelor orare 8.00 – 12.00 şi 19.00 – 22.30 când nu circulă.  Programul complet al autobuzelor spre cele trei destinaţii poate fi consultat pe site-ul oficial al CTP Cluj-Napoca.

Liviu Neag, directorul CTP Cluj-Napoca a declarat în decembrie 2013 că în preţul abonamentului pentru Vâlcele, Feleac şi Gheorgheni va fi inclusă şi o linie, la alegere, în Cluj-Napoca.


„Ceea ce pot spune încă de pe acum este că tariful biletelor şi abonamentelor va fi mai mic decât cele practicate la această dată. Vrem ca prin această soluţie metropolitană ca cetăţenii din comune care ştim că peste 70% dintre ei fac deplasarea în Cluj-Napoca să aibă acces şi pe flotila din zona oraşului”, a declarat Liviu Neag.

Floreşti – Cluj-Napoca, în proces cu Fany

Iniţial, CTP Cluj-Napoca trebuia să intre din ianuarie 2014 şi în Floreşti şi Apahida, însă cele două trasee fac parte acum dintr-un process intentat de cei doi operatori privaţi care asigură transportul în locaţiile respective. Până când se va da sentinţa definitivă în procesul intentat de Fany Consiliului Judeţean Cluj, transportul de persoane Cluj-Napoca – Floreşti şi Cluj-Napoca – Apahida va fi asigurat tot de firmele private Fany şi MV Trans.


S-a ajuns la proces după ce Consiliul Judeţean Cluj a suspendat licenţele operatorilor privaţi, iar firma Fany a dat în judecată forul judeţean. Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză firmei Fany, dar decizia nu este una definitivă astfel că autorităţile locale aşteaptă o decizie definitivă şi irevocabilă.

RATUC s-a transformat în societate comercială

Recent, RATUC Cluj s-a transformat în societate comercială (Compania de Transport Public Cluj-Napoca) pentru a putea prelua transportul în comun din zona metropolitană, din 1 ianuarie 2014. De asemenea, a fost înfiinţată şi Asociaţia de Transport Metropolitan din care fac parte comunele Floreşti, Baciu, Apahida, Feleacu, Ciurila şi Chinteni tot pentru a putea extinde transportul în comun din Cluj-Napoca în zona comunelor vecine. Deocamdată, CTP Cluj-Napoca a intrat doar în cele trei localităţi care nu au fost prinse în licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean şi au scăpat practic de procese.

Ultimele Stiri
abonare newsletter