Actualitate

Au apărut brazii de Crăciun în pieţele clujene

Un brad costă în această iarnă, în funcție de mărime și tip, între 30 și 300 de lei.

Brazii de Crăciun şi-au făcut apariţia în pieţele din Cluj-Napoca şi îşi aşteaptă cumpărătorii. Arborii sunt de toate dimensiunile, iar preţurile pornesc de la 30 de lei şi pot ajunge până la 300 de lei.

Crăciunul se aproprie cu paşi repezi, iar cu prilejul acestei sărbători în casele fiecăruia trebuie să existe câte un brad impodobit fie că este natural sau artificial. Cel mai ieftin brad poate fi achiziţionat cu suma de 30 de lei. Acesta nu depăşeşte mai mult de un metru, iar crengile de brad sunt mai rare. Dacă se vrea ceva mai sofisticat, cum ar fi un brad cu conuri, înalt şi des, atunci poate fi achiziţionat în schimbul sumei de 300 de lei.


65 de locuri de unde se cumpără brazi

Brazii naturali şi-au făcut apariţia de curând în zonele din Cluj-Napoca şi îşi aşteaptă cumpărătorii.

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a amenajat 65 de amplasamente de unde pot fi achiziţionaţi brazii: Piaţa IRA (6 locuri), Strada Donath vis-a-vis de Casa Radio (6 locuri), Strada Bucium (10 locuri), Piaţa Hermes (platoul de lângă Hală) (3 locuri), Aleea Padin (langa Piaţa Flora) (3 locuri), Piaţa Zorilor (3 locuri), Cartierul Zorilor – trotuarul din faţa magazinului Profi (6 locuri), Piaţa 1 Mai (10 locuri), Piaţa Gării colţ cu strada I.L.Caragiale (4 locuri), Piaţa Abator (10 locuri) şi în Strada Unirii -capăt RATUC (4 locuri).


Brazi de toate preţurile

Brazii sunt de toate felurile, cu crengi mai rare, mai dese, de toate dimensiunile şi pentru toate buzunarele. Totul depinde de cumpărător: cum îşi vede bradul de Crăciun, de ce sumă de bani dispune şi care este dimensiunea dorită.

„Preţurile brazilor depinde de ce dimensiune doreşte clientul şi cum vrea să arate. Avem brazi de dimensiuni mai mici, aproximativ un metru, care pot fi achiziţionaţi cu suma de 30-40 lei. Avem brazi mai înalţi, de doi metri, sunt mai deşi şi pot fi achiziţionaţi în schimbul sumei de 120 de lei. Avem brad şi la 250 de lei. Este înalt, cu conuri şi foarte frumos”, îşi expune oferta unul dintre vânzătorii de brazi.


La un alt vânzător de brazi, preţurile sunt puţin mai piperate deoarece el susţine că are cei mai frumoşi brazi: „cel mai ieftin brad de la mine este 70 de lei. Nu depăşeşte mai mult de un metru, însă este foarte des. Avem şi brazi la dimensiuni mai mare, care pot fi cumpăraţi la suma de 150 de lei. Cel mai scump brad este de 300 de lei, dar care în opinia mea merită toţi banii”.

Puţini cumpărători de brazi

Cu toate că brazii pot fi achiziţionaţi încă de zilele trecute, cumpărătorii îşi fac cu greu apariţia. Şi cei care sunt interesaţi să-i cumpere, „fug cât văd cu ochii” la auzul preţurilor.


„250 de lei un brad? Nu sunteţi normali...Cum să dai atât pe un brad de Crăciun? Ce facem acum, nu mai cumpărăm carne de porc şi ne cumpărăm brazi la aşa preţuri”, spune supărat un bărbat.

Dar, dacă clientul este un bun negociator, are toate şansele să-şi cumpere bradul mai ieftin, fiindcă vânzătorul este dispus să mai lase din preţ.


O afacere mai puţin profitabilă

Vânzătorii de brad mărturisesc că în ziua de Crăciun nu vor pleca acasă cu buzunarele pline deoarece asta nu este o afacere profitabilă.

„Venim de la zeci de kilometri distanţă cu brazii, stăm o săptămână în frig, şi nici nu ni se rentează financiar. Oamenii nu mai cumpără ca altădată, nu mai au bani. Sau îşi cumpără artificial. Doar că mirosul bradului natural nu îl poţi înlocui cu nimic”.

În timpul în care vor sta pe domeniul public pentru a vinde brazi, comercianţii trebuie să achite o taxă de 1,56 mp/zi. Suma aferente fiecărui loc din cadrul amplasamentului este de 10 mp.

abonare newsletter