monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Mii de sud-africani vor participa la ceremonia organizată în memoria lui Nelson Mandela

Sud-africanii şi străinii se îndreaptau în masă, marţi dimineaţă, către stadionul Soccer City din Soweto, unde 80.000 de persoane ar urma să participe la ceremonia de adio organizată în memoria fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela, decedat joi seara, la vârsta de 95 de ani.

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela

Câteva mii de persoane aşteptau în faţa stadionului la scurt timp după ora 06.00 (06.00 ora României), în ploaie. Unii dansau şi cântau sub umbrele, relatează Mediafax.

Porţile Soccer City, situat în apropiere de Johannesburg urmau să se deschidă la ora 06.00 (06.00 ora României). Autorităţile au anunţat că vor îndrepta mulţimea către alte stadioane din zonă în momentul în care acesta se va umple.


Circa 100 de şefi de stat şi de guvern sunt aşteptaţi la ceremonie, cu zeci de personalităţi din lumea culturală şi artistică, precum şi o mulţime de oameni obişnuiţi, uniţi cu toţii prin admiraţia şi respectul faţă de tatăl "Naţiunii curcubeu".

Programul oficial al ceremoniei:

Campion al unităţii în timpul vieţii, Nelson Mandela apropie, şi după moartea sa, inamici precum preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro, care vor lua cuvântul amândoi la ceremonia oficială organizată marţi în memoria sa.


Ceremonia va începe la ora 11.00 şi se va încheia la ora 15.00 (11.00-15.00 ora României) pe stadionul Soccer City din Soweto, în apropiere de Johannesburg, transmite AFP, care prezintă programul acesteia:

- intonarea imnului naţional


- rugăciuni interconfesionale

- omagiu adus de un prieten: Andrew Mlangeni, împreună cu care Mandela a fost deţinut pe insula-închisoare Robben Island în timpul regimului de apartheid


- omagiu adus de familie: generalul Thanduxolo Mandela (purtătorul de cuvânt al familiei), urmat de patru nepoţi (Mbuso Mandela, Andile Mandela, Zozuko Dlamini, Phumla Mandela)

- omagiu adus de organizaţiile internaţionale: secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, preşedintele comisiei Uniunii Africane Nkosazana Dlamini-Zuma


- omagiu adus de liderii străini: preşedintele american Barack Obama, cel brazilian Dilma Rousseff, vicepreşedintele chinez Li Yuanchao, preşedintele namibian Hifikepunye Pohamba, indianul Pranab Mukherjee, cubanezul Raul Castro

- discurs central al preşedintelui sud-african Jacob Zuma

- slujbă oficiată de preotul metodist Ivan Abrahams

- mulţumiri aduse liderului provinciei Gauteng (unde se află Soweto) Nomvula Mokonyane

Stadionul Soccer City poate găzdui 80.000 de persoane. Ceremonia va fi transmisă pe marile ecrane instalate pe alte trei stadioane din Johannesburg şi 150 de zone din toată Africa de Sud. Ea va fi difuzată la televiziune în numeroase ţări.

Aproximativ 1.500 de jurnalişti au fost acreditaţi la acest eveniment, în timp ce meteorologii anunţă o probabilitate de 80 la sută de a se produce precipitaţii.