Actualitate

Uioreanu ascunde veniturile directoarei Mariana Raţiu

Cât încasează mâna dreaptă a lui Uioreanu și stângă a lui Oleleu din bani publici? Un secret pe care conducerea Consiliului Județean Cluj este dispusă să îl apere cu prețul unui proces în justiție! De ce?

Conducerea Consiliului Județean Cluj se face că nu cunoaşte principiul referitor la transparenţa utilizării banilor publici şi refuză, după trei solicitări formulate de redactorii Monitorul de Cluj în baza legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public, să spună ce drepturi băneşti  au fost plătite persoanelor desemnate în echipa de implementare a proiectului viitorului Centru Integrat de Management al Deşeurilor.

Dacă la prima solicitare „au încercat să ne scoată ochii” cu situaţia procentelor de majorare a salariului de bază pentru fiecare membru al echipei de implementare, după ce le-am cerut să răspundă punctual, în sume, nu în procente, şi-au schimbat poziţia invocând Legea Muncii conform căreia „salariul este confidenţial”.


Nici a treia încercare nu a fost cu noroc. Deşi li s-a explicat că cetăţenii au dreptul să cunoască datele cerute deoarece salariaţii instituţiei sunt plătiţi din bani proveniţi din taxe şi impozite, iar în ceea ce priveşte proiectele pe fonduri europene acestea sunt finanţate din contribuţiile obligatorii ale cetăţenilor ţărilor membre ale Uniunii Europene, iar un proces ar fi iminent dacă nu se respectă aceste drepturi, reprezentanţii CJ au rămas pe poziţii, refuzând să ofere răspuns întrebărilor. Pentru mai multe detalii vezi documentele atașate, inclusiv galeria foto.

Mariana Raţiu, pe lista de protejaţi

Printre persoanele care se află în echipa de implementare a proiectului se numără şi directorul executiv al Consiliului Județean Cluj, Mariana Raţiu.


Funcţionara munceşte mai multe ore decât are o zi întreagă. Ea lucrează 8 ore pentru Consiliul Județean (40/săptămână, 160/lună) plus pentru Centrul de Deşeuri încă 140 de ore, în total 300 ore / lună. Oare nu doarme, nu mănâncă? Chiar dacă ar fi legal, e absurd şi imposibil fizic. 

Şi nu e prima dată când funcţionara se află într-o astfel de situaţie.


Pe lângă activitatea şi atribuţiile curente de la CJ, ea a făcut de-a lungul timpului parte din mai multe comisii pentru diverse proiecte. Toate remunerate şi toate mari consumatoare de timp.

De fapt, sunt puține comisiile din care nu a fost membru – a participat la conceperea strategiei judeţului şi a făcut parte din comisia de licitație care a analizat ofertele depuse pentru execuţia lucrărilor pentru Cluj Arena.


Monitorul a mai scris despre Mariana Raţiu

Directorul executiv al Consiliului Județean Cluj declara în anul 2012 venituri din salarii de 47.057 de lei; dar conduce o mașină care, la prima mână, costă în jurul sumei de 30.000 de euro.

În plus, ea a „uitat” să îşi facă declaraţia de avere şi interese cum trebuie şi numai la sesizarea Monitorul și-a reactualizat declarațiile.


Monitorul va da în judecată CJ Cluj pentru a obține lista detaliată a remunerațiilor primite de angajații instituției care au participat în proiecte europene. În primul rând acelea unde se bate pasul pe loc. Cu atât mai mult cu cât, din ce am aflat, în proiectele europene derulate de Consiliul Județean sunt implicate aceleași persoane.

Veniturile obținute de funcționari publici, angajați în instituții publice, indiferent ca sunt plătiți din bugetul de stat sau din bugetul Uniunii Europene, nu pot fi secrete. Dimpotrivă, orice om înzestrat cu minim bun simț ar considera aceste informații de interes public. Banii sunt publici, persoanele care îi încasează sunt angajate în sistemul public și, nu în ultimul rând, investițiile realizate prin proiectele în discuție sunt (sau ar trebui să fie) în interesul cetățenilor, deci publice.

Refuzul - considerăm noi - nejustificat al Consiliului Județean de a vă oferi dumneavoastră, cititorii noștri, cetățeni cu drept de vot ai județului Cluj, este fie o încercare de a ascunde ceva ilegal, fie dovada maximului dispreț al politicienilor față de dumneavoastră.

Ultimele Stiri
abonare newsletter