monitorulcj.ro Menu

Actualitate

VREMEA până pe 22 decembrie. Cât de FRIG va fi şi când va NINGE în Transilvania

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 9 - 22 decembrie, în Transilvania şi la munte.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru regiunea Transilvania  şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

TRANSILVANIA

Vremea se va răci accentuat în 10 decembrie, când media temperaturilor diurne va scădea de la 3 la -3 grade, iar cea a minimelor nocturne de la -2...0 grade la -12 grade. În perioada 12 – 14 decembrie, vremea se va încălzi uşor, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de 0 grade şi una nocturnă, de -8 grade. Şi în continuare, până la sfârşitul intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative, în medie în jurul a -9 grade, şi temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între -1 şi 2 grade.

La începutul intervalului temporar va ninge pe arii relativ extinse. Cu începere din 12 decembrie, vor fi posibile precipitaţii slabe, predominant ninsori.

LA MUNTE

Vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului. În prima săptămână temperaturile medii vor fi negative, atât cele maxime, ce vor scădea până la -8 grade, cât şi minimele nocturne, ce vor coborî până la aproximativ -12 grade. După 15 decembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, oscilând între -2 şi 2 grade, iar minimele nocturne, deşi vor fi permanent negative, vor fi cu circa 4 grade mai ridicate decât în prima săptămână.

Pe 9 şi 10 decembrie va ninge pe arii extinse. Ulterior, vor fi posibile ninsori slabe, de scurtă durată.