monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Macovei: Contractul cu Bechtel, semnat de Guvernul Năstase, reziliat de Ponta. Acolo sunt vinovaţii

sursa foto: inforor.com

Eurodeputatul Monica Macovei susţine că Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Dan Şova "poartă răspunderea contractului păgubos cu Bechtel şi a minciunilor lansate în jurul acestuia".

Contractul de proiectare şi construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş a fost încheiat în decembrie 2003, de către Guvernul Adrian Năstase şi conţinea multe nereguli, aşa cum presa a relatat de-a lungul timpului, scrie Macovei pe blogul său.

"«Pierderea» originalului acestui contract şi neputinţa ministrului Dan Şova de a «găsi» documentul, urmată de rezilierea contractului ridică multe semne de întrebare privind intenţiile Guvernului Ponta. Pe cine vrea Ponta să scape de răspunderea semnării în 2003 a unui contract defavorabil României şi cu plată de despăgubiri? Pe Năstase şi Şova?", adaugă fostul ministru al Justiţiei.


Ea menţionează că în raportul de control prezentat vineri de Guvern sunt două referiri concrete la numele său, respectiv: menţiunea că Ministerul Justiţiei a transmis, la data de 24 septembrie 2013, o adresă în care precizează că Nota de fundamentare care a stat la baza emiterii HG 224/2006 "nu a fost însuşită" de ministrul Justiţiei şi că la dosar există o copie a documentului "care nu cuprinde semnătura ministrului Justiţiei"; o adresă a SGG din 5 septembrie 2013 (anterioară răspunsului de la Ministerul Justiţiei, din 24 septembrie 2013) care ar menţiona o copie certificată pentru conformitate cu originalul a notei de fundamentare care a stat la baza emiterii HG nr 224/2006, despre care SGG susţine că ar fi semnată şi de mine, în calitate de ministru al Justiţiei, în sensul că SGG precizează că este vorba de faptul că "înscrisul menţionat, la rubrica “ministrul justiţiei” poartă impresiunea ştampilei de la cabinetul ministrului".

"Încercarea Guvernului Ponta de a-mi lega numele de posibile nereguli este definitorie pentru modul în care guvernează Victor Ponta: prin minciună, falsuri şi manipulări lansate cu scopul de a acoperi furturile lor. Năstase, Mitrea, Ponta şi Şova poartă răspunderea contractului păgubos cu Bechtel şi a minciunilor lansate în jurul acestuia", mai scrie Macovei în postarea intitulată "Contractul păgubos cu Bechtel a fost semnat de Guvernul Năstase şi reziliat de Guvernul Ponta, neregulile şi vinovaţii acolo sunt".


Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul a sesizat deja DNA în legătură cu contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania pentru că "este bine" să se ştie "din cauza cui nu s-a făcut această autostradă".

Întrebat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, dacă Guvernul va sesiza DNA în legătură cu nereguli din contractul cu Bechtel, Victor Ponta a declarat acest demers a fost făcut deja în baza rezultatelor unui raport de control.


"Am făcut-o deja. Am trimis rezultatele controlului şi aspectele de natură penală pe care noi le-am descoperit către DNA. Am vrut să încheiem o dezbatere care durează de foarte mulţi ani şi este importantă pentru Transilvania, de ce ceea ce am început în 2004 nu am continuat. Răspunsul este foarte multă ignoranţă şi rea-credinţă. Dincolo de trecut, e bine să ştim din cauza cui nu am făcut autostrada", a spus Ponta.

Inspectorii guvernamentali arată în raportul încheiat la 27 noiembrie şi transmis vineri de Guvern, printre altele, că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.


Conform raportului, renegocierea contractului, stabilit iniţial la "valoarea corectă" şi certificată ca atare de 2,2 miliarde euro, a fost iniţiată, în 2005, fără un mandat din partea Guvernului, fiind doar un mandat acordat de fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre (PDL), iar lucrările fiind întârziate. Negocierile au fost coordonate de Gheorghe Dobre şi fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu.

Prin încheierea unui acord de modificare la contract, în baza unei hotărîri de guvern iniţiată de Dobre şi avizată de Vlădescu şi fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, statul a fost păgubit cu 40 milioane euro, prin reclasificarea acestei sume, acordate iniţial cu titlu de avans, drept cheltuieli de mobilizare, cu încălcarea dispoziţiilor legale. Inspectorii arată că miniştrii ştiau, conform notei de fundamentare a hotărîrii de guvern, că aveau obligaţia recuperării acestei sume.


Pentru crearea unei "aparenţe de legalitate", a fost însă acceptată creşterea cheltuielilor de mobilizare de la 30 milioane euro la 70 milioane euro, cu toate că acestea se refereau la activităţi anterioare înceerii construcţiei, iar construcţiile erau deja începute din 2004.

Inspectorii îi acuză astfel pe miniştrii Dobre, Vlădescu şi Macovei că au creat un artificiu pentru a justifica faptul că Bechtel a păstrat 40 milioane euro.

În raport se mai arată că, în 2009, contractul a fost din nou modificat de către fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu (PDL) şi directorul CNADNR Cristian Duică, doar printr-un protocol deşi era necesară măcar o hotărâre de guvern, ceea ce a avut drepr consecinţe plata către Bechtel a 29,4 milioane euro, sumă necertificată de către reprezentantul beneficiarului, respectiv al dirigintelui de şantier. Suma includea şi contravaloarea lucrărilor care includeau vicii de calitate.

Ulterior, în 2011, printr-un memorandum al Guvernului care indica un cost total de 9,9 miliarde euro şi o economie, neargumentată însă, de 6 miliarde euro, Bechtel a mai primit încă 115 milioane euro pentru "soluţionarea pretenţiilor".

Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi, reprezentând 12,5% din lungimea totală a autostrăzii. Pe o distanţă de 60,5 kilometri, 15,7% din lungimea totală, lucrărle au fost doar începute, nu şi finalizate.