Actualitate

UPDATE: A MURIT fostul președinte sud-african Nelson MANDELA

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a murit, a anunţat preşedintele Jacob Zuma, citat de AFP.

Nelson Mandela Nelson Mandela

Nelson Mandela, în vârstă de 95 de ani, a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunţat joi seara preşedintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică. "Fostul preşedinte Nelson Mandela ne-a părăsit (...), acum se odihneşte în pace. Naţiunea l-a pierdut pe unul dintre cei mai iluştri fii ai săi", a declarat Zuma, în jurul orei 21.30 GMT (23.30, ora României).

Mandela "s-a stins", a declarat Zuma. "Scumpul nostru Madiba va avea funeralii de stat", a adăugat el, anunţând că drapelul va fi coborât în bernă începând de vineri şi până la înmormântare. "Ne exprimăm profunda recunoştinţă pentru o viaţă în serviciul oamenilor acestei ţări", a afirmat preşedintele sud-african.


"Acesta este un moment de durere profundă (...) Te vom iubi mereu, Madiba", a spus Zuma.

Nelson Mandela, care a fost primul preşedinte de culoare al ţării (1994-1998), a fost spitalizat în perioada 8 iunie - 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecţii pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.


LUMEA ÎNTREAGĂ ESTE ÎN DOLIU

Premierul britanic, David Cameron, a declarat joi că "o mare lumină s-a stins" după decesul lui Nelson Mandela, anunță AFP.
"O mare lumină s-a stins în lume", a scris Cameron pe contul său de Twitter. "Nelson Mandela era un erou al timpurilor noastre. Am cerut ca drapelul să fie coborât în bernă la numărul 10" pe Downing Street, a precizat Cameron.


Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat joi, ca reacţie la decesul eroului luptei antiapartheid Nelson Mandela, că nu îşi poate imagina propria viaţă fără exemplul dat de liderul sud-african.
"Nelson Mandela a avut realizări mai mari decât ne-am fi aşteptat din partea oricărui om", a spus Obama într-o declaraţie de presă făcută la Casa Albă.
"Nu imi pot imagina propria viaţă fără a avea exemplul dat de Mandela", a continuat Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.

abonare newsletter