Actualitate

SUA cer Guvernului de la Kiev să asculte vocea poporului

Secretarul american de stat John Kerry a îndemnat marți Guvernul de la Kiev 'să asculte vocea poporului', după ce decizia președintelui ucrainean Viktor Ianukovici de a renunța la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a atras proteste masive, relatează Reuters.

Kerry a spus că ucrainenii au demonstrat 'în număr incredibil de mare' în favoarea acordului de apropiere de UE, pe care Ianukovici l-a respins săptămâna trecută în favoarea stimulentelor din partea Rusiei.

"Domnul Ianukovici a luat, evident, o decizie personală, iar poporul nu este de acord cu această decizie", a spus Kerry, după o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul NATO la Bruxelles.


"Cu certitudine există dovezi puternice de oameni care și-ar dori să se asocieze cu UE. Suntem de partea marii majorități a ucrainenilor care vor acest viitor pentru țara lor", a spus el într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

"Îndemnăm Guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiască în libertate și prosperitate. Îndemnăm toate părțile să se manifeste pașnic. Într-un stat european modern nu este loc pentru violență", a mai declarat secretarul american de stat.


Anterior, cele 28 de state membre ale NATO au condamnat utilizarea excesivă a forței împotriva protestatarilor la Kiev, făcând apel la guvernul și opoziția din Ucraina să se angajeze într-un dialog și să abțină de la orice provocare, un apel ce survine după represiunile fără precedent ale manifestațiilor din capitala ucraineană în favoarea apropierii de Europa.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter