Actualitate

Angajaţii Operei Naţionale din Cluj, nemulţumiţi că lucrează de 1 Decembrie. Conducerea Operei: Vor să saboteze cel mai bun spectacol al anului

Mai mulţi angajaţi ai Operei Naţionale Române Cluj-Napoca s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au fost obligaţi să lucreze în data de 30 noiembrie şi 1 Decembrie, „zile libere prin lege”, după cum declară aceştia. Într-un comunicat de presă semnat “angajaţi Operă Cluj” aceştia precizează că, printr-o decizie abuzivă a conducerii, au fost chemaţi la repetiţii, înălcându-se astfel prevederile Codului Muncii. Conducerea Operei arată că instituţia are un regim special.

„Vă aducem la cunoştinţă faptul că angajaţii Operei Naţionale Române Cluj, printr-o decizie abuzivă a conducerii, sunt obligaţi să lucreze în zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie, zile libere prin lege date de stat. Toate compartimentele artistice ale instituţiei au programate repetiţii atât în ziua de 30 noiembrie, cât şi în ziua de 1 Decembrie, încălcându-se astfel Codul Muncii, mai precis art.139 alin.1. O parte a angajaţilor au sesizat prin mail Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj”, se arată în comunicatul de presă.

Aceştia mai arată faptul că „programul de lucru din zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie îl găsiţi la avizierul instituţiei de la intrarea artiştilor”.


În replică, conducerea Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca susţine că instituţiile de spectacol au un regim special în ceea ce priveşte zilele libere şi s-a arătat dezamăgită de faptul că acest comunicat de presă nu este asumat de o persoană anume.

„Acest comunicat de presă nu este semnat de nimeni, dar vom răspunde anonimei. Înainte de a le răspunde trebuie să vă precizez contextul. Directorul Operei, Marius Vlad Budoiu, nu e certăreţ din fire, a venit dintre ei. A avut o atitudine prietenoasă faţă de ei, nu a venit cu biciul pe ei. După ce a devenit directorul Operei a avut o rundă de negocieri cu sindicatul. Aceste negocieri s-au fructificat în anumite beneficii, care în momentul de faţă sunt suspendate pentru că unele persoane din interiorul sindicatului vor să facă altfel. Au blocat toate beneficiile care se referă în principal la o îmbunătăţire a situaţiei artiştilor. Acesta este contextul. În ceea ce priveşte acest comunicat de presă poziţia instituţiei este următoarea: atât în contractul colectiv de muncă, cât şi în fişa postului pentru fiecare artist se precizează faptul că sâmbăta şi duminica, dar şi sărbătorile legale sunt considerate zile lucrătoare şi vor fi recuperate în pauza dintre stagiuni. Întreaga legislaţie în vigoare prevede aceste aspect. E o treabă normală ce se întâmplă”, a precizat Sabin Mircea Rus, purtător de cuvânt al Operei Naţional Române din Cluj-Napoca.


Acesta a ţinut să mai precizeze faptul că într-adevăr sunt programate repetiţii în 30 noiembrie şi 1 decembrie, întrucât în data de 8 decembrie pe scena Operei va fi interpretat “probabil cel mai bun spectacol al anului”, opera lui Wagner, Tannhauser, cu participarea dirijoarei Keri-Lynn Wilson din Canada.

„Ne pregătim pe 8 decembrie pentru cel mai bun spectacol al nostru, una din producţiile lui Wagner, prietenos la public, regia, scenografia, am ridicat foarte mult producţia, avem un dirijor important, avem toate atuurile. Normal că aceştia nu sunt liberi pentru că au programate repetiţii. Cred că prin acest scandal vor să saboteze spectacolul. Marius Vlad Budoiu este foarte mâhnit, supărat. Printre nemulţumiţi sunt colegi de-ai dânsului, el a crezut că s-a trecut peste divergenţe”, a conchis Rus.


Opera Naţională Română din Cluj-Napoca are la ora actuală aproximatix 320 de angajaţi.

Ultimele Stiri
abonare newsletter